DISTRIBUIȚI
PinkNews

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a reacţionat furios miercuri la apelul candidatului democrat din alegerile prezidenţiale din SUA, Joe Biden, la un efort global de a oferi Braziliei 20 de miliarde de dolari pentru a pune capăt defrişării Pădurii Amazoniene, iar în caz contrar să fie supusă unor „consecinţe economice” nespecificate, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Bolsonaro a scris pe Facebook că a interpretat afirmaţia lui Biden, făcută în timpul dezbaterii televizate de marţi noapte cu candidatul republican Donald Trump, ca o ameninţare cu sancţiuni economice dacă Brazilia nu ar accepta oferta.


Citește și : România este din nou arătată cu degetul în raportul Comisiei Europene

El a postat în portugheză şi engleză că nu acceptă „mită” sau „ameninţări laşe”.

Bolsonaro a precizat că Brazilia ia măsuri în privinţa defrişărilor şi a reluat opinia conform căreia interesul străin în Amazon este motivat financiar şi reprezintă o încercare de a submina suveranitatea Braziliei.

„Lăcomia unor ţări faţă de Amazon este un lucru binecunoscut”, a spus preşedintele brazilian.

„Totuşi, demonstrarea explicită a acestei lăcomiei de către cineva care candidează pentru preşedinţia ţării sale este un semnal clar de dispreţ faţă de o coexistenţă cordială şi fructuoasă între două naţiuni suverane”, a adăugat el.

La alegerile din noiembrie din SUA, Biden candidează împotriva preşedintele republican Donald Trump. Bolsonaro îl admiră deschis pe Trump şi a încercat să construiască o alianţă între Brazilia şi administraţia americană, cei doi lideri căutând o aprofundare a legăturilor comerciale.

La dezbaterea tensionată de marţi, Biden a spus că Brazilia oferă un exemplu despre cum Trump „nu are nicio legătură cu politica externă”.

„Pădurile tropicale din Brazilia sunt doborâte”, a spus Biden.

Citește și : Comisia Europeană pune la colţ Polonia şi Ungaria

„Aş strânge şi m-aş asigura că ţări din toată lumea ar aduna 20 de miliarde de dolari şi aş spune: ‘Uitaţi 20 de miliarde de dolari. Opriţi-vă din defrişări. Iar dacă nu o veţi face, veţi suferi consecinţe economice semnificative'”, a declarat candidatul democrat la alegerile din SUA.

Datele oficiale arată că o zonă aproximativ de dimensiunea Libanului a fost defrişată în Amazon în 2019, un record pentru ultimii 11 ani.