DISTRIBUIȚI
PinkNews

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a anunţat vineri că este „gata să discute cu toată lumea” cu privire la Amazonia, exceptând „dragul nostru Macron”, după afirmaţiile făcute de preşedintele francez referitor la suveranitatea Braziliei, informează AFP, potrivit agerpres.

Bolsonaro a estimat de asemenea că Europa „nu are de dat lecţii” Braziliei asupra mediului, în condiţiile în care el este de o săptămână sub o puternică presiune internaţională din cauza incendiilor care distrug ample regiuni ale celei mai mari păduri tropicale din lume.


Citește și : Explozia din nordul Rusiei s-a produs în cursul operațiunii de recuperare a unei rachete atomice de pe fundul Oceanului Arctic

Bolsonaro a anunţat jurnalişti la Brasilia că ar urma să discute la telefon în cursul zilei cu Angela Merkel, cancelarul federal german. El a adăugat că a observat la ea dorinţa de a „reveni la normalitate”, după schimburi destul de vehemente atunci când Germania şi-a suspendat la începutul lui august o parte din subvenţiile pentru prezervarea Amazoniei. Jair Bolsonaro a sfătuit-o atunci pe Angela Merkel „să reîmpădurească Germania”.

El i-a răspuns jurnalistului care-l întreba cu privire la ultimele sale afirmaţii că „ea (Angela Merkel) nu vrea să aibă o relaţie amoroasă cu mine, iar tu vrei să complici lucrurile”. „Nu doar Germania, ci întreaga Europă nu ne poate da nouă lecţii asupra mediului”, a spus Bolsonaro.

Preşedintele brazilian a adăugat că „este gata să discute cu toată lumea, exceptând dragul nostru Macron, atâta vreme cât el nu-şi va retracta afirmaţiile asupra suveranităţii Amazoniei”.

Citește și : Mai mulţi miniştri de externe din UE susţin începerea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord

Jair Bolsonaro cere de trei zile ca preşedintele francez, care a estimat că problema suveranităţii asupra Amazoniei este deschisă, să-şi „retragă insultele”. În Brazilia se află 60% din pădurile amazoniene.

Referitor la vizita pe care Jair Bolsonaro a anunţat-o joi seara – a şefului diplomaţiei braziliene Ernesto Araujo, şi a lui Eduardo Bolsonaro, fiul său parlamentar, în SUA – preşedintele Braziliei a precizat: „Am cerut ajutorul lui (Donald) Trump”.