DISTRIBUIȚI
afp

Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro – care este un aliat apropiat al preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump şi unul dintre puţinii lideri proeminenţi de pe plan mondial care încă nu l-au felicitat pe preşedintele ales Joe Biden – nu pare convins că alegerile din SUA chiar s-au încheiat, relatează vineri Reuters, potrivit agerpres.

Într-o discuţie cu susţinători ai săi în faţa reşedinţei oficiale din Brasilia, Bolsonaro a fost întrebat joi ce părere are despre rezultatul alegerilor din Statele Unite.


Citeşte şi: NU există ‘nicio dovadă’ de buletine de vot pierdute sau modificate în alegerile din SUA

„Dar s-au terminat, alegerile s-au terminat deja?”, a replicat liderul brazilian, zâmbind apoi larg pentru a face selfie-uri cu fanii.

Bolsonaro, care a promis că va fi primul care-l va felicita pe Trump după ce va fi reales, nu l-a felicitat până acum pe rivalul acestuia Joe Biden, la aproape o săptămână după ce s-a stabilit că majoritatea voturilor au mers la candidatul democrat.

Această poziţie a liderului brazilian ar putea semnala un debut abrupt al relaţiilor cu Biden, a cărui agendă bilaterală cu Brazilia va cuprinde probabil chestiuni ca dispariţia pădurii amazoniene şi respectarea drepturilor omului.

Citeşte şi: Americanii NU mai au voie să investească în companii militare chineze

Potrivit Reuters, marţi, Jair Bolsonaro a părut să-l persifleze pe Biden, numindu-l „candidat” şi criticând o afirmaţie făcută de acesta în timpul uneia dintre dezbaterile prezidenţiale, în sensul că Brazilia ar trebui să lupte împotriva distrugerii pădurilor cu ajutor extern, în caz contrar urmând a se confrunta cu „consecinţe economice”.

„Am văzut recent un mare candidat la preşedinţie spunând că dacă nu sting focul din pădurea amazoniană va introduce bariere comerciale împotriva Braziliei”, a spus Bolsonaro. „Cum să abordăm toate acestea? Diplomaţia nu este suficientă. Când se termină cuvintele, ai nevoie de praf de puşcă, altfel nu merge”, a conchis liderul brazilian.