DISTRIBUIȚI
AP

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a încercat să saboteze măsurile sanitare adoptate pentru a frâna răspândirea COVID-19 în ţara sa, a acuzat miercuri ONG-ul Human Rights Watch (HRW) în raportul său anual, informează AFP, potrivit agerpres.

Brazilia este a doua cea mai lovită de pandemie ţară din lume, cu peste 204.600 de morţi şi 8,1 milioane de contaminări, după SUA.


Citește și : Putin ORDONĂ vaccinarea în masă a rușilor

Potrivit HRW, Bolsonaro a încercat să saboteze măsurile de sănătate publică menite să stopeze răspândirea noului tip de coronavirus, dar s-a confruntat cu opoziţia Curţii Supreme Federale, a Congresului şi guvernatorilor, care „au pus în aplicare politici pentru a-i proteja pe brazilieni”.

În raportul său, ONG-ul pentru apărarea drepturilor omului enumeră iniţiativele preşedintelui de extremă dreapta pentru a minimiza ravagiile pandemiei, de la refuzul de a lua măsuri pentru a se proteja şi a-i proteja pe cei din jurul său, până la difuzarea de informaţi false şi tentative de „a împiedica statele (braziliene) să adopte regulile de distanţare socială”.

HRW aminteşte, de asemenea, că Bolsonaro „l-a concediat pe ministrul sănătăţii pentru că acesta a respectat recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)” şi că persoana care l-a înlocuit a demisionat pentru că a avut divergenţe cu el cu privire la utilizarea unui medicament pentru tratarea COVID-19 a cărui eficienţă nu a fost dovedită ştiinţific.

ONG-ul asigură că brazilienii de culoare sunt „mai susceptibili” să fie infectaţi şi să moară într-un spital decât „membrii altor grupuri rasiale” pentru că, potrivit experţilor, rata locurilor de muncă informale este mai mare în rândul acestei populaţii, ceea ce îi împiedică să lucreze în telemuncă.

Comunităţile autohtone sunt „cu precădere vulnerabile la complicaţiile ce decurg” din COVID-19, din cauza lipsei de acces la serviciile de sănătate, se adaugă în raport.

Citește și : Irlanda şi Ţările de Jos sunt principalele beneficiare ale fondurilor post-Brexit

Nu în ultimul rând, atunci când Congresul brazilian a adoptat în iunie un proiect de lege ce obliga guvernul să furnizeze servicii medicale de urgenţă şi alte ajutoare pentru a le permite populaţiilor autohtone să facă faţă pandemiei, Bolsonaro s-a opus parţial prin veto acestui proiect. Congresul a depăşit ulterior acest veto.

Curtea Supremă federală a ordonat guvernului lui Bolsonaro să elaboreze „un plan de luptă împotriva propagării COVID-19 în teritoriile autohtone”, mai aminteşte ONG-ul.