DISTRIBUIȚI
NewsBeezer

Alegerile generale din Bolivia, prevăzute să aibă loc pe data de 3 mai şi care au fost anulate din cauza pandemiei de coronavirus, vor fi organizate între lunile iunie şi septembrie, a anunţat joi autoritatea electorală boliviană, informează AFP, potrivit agerpres.

Tribunalul Suprem Electoral (TSE) „îi propune parlamentului mai multe date pentru organizarea alegerilor generale, între duminică 7 iunie şi 6 septembrie 2020”, potrivit deciziei date citirii de preşedintele instituţiei, Salvador Romero.


Citește și: Rusia ÎNCHIDE toate cafenelele şi restaurantele

Ţine acum de Parlamentul Boliviei să voteze o lege care să confirme această propunere a TSE, căreia îi va reveni apoi sarcina să aleagă noua dată a scrutinului.

Săptămâna trecută, autoritatea electorală a amânat sie die alegerile prezidenţiale din Bolivia, extrem de aşteptate, dat fiind că aveau menirea de a încerca să scoată ţara din criza postelectorală ce durează de peste cinci luni.

Acest anunţ a intervenit la scurt timp după ce guvernul bolivian interimar a decis să plaseze Bolivia în carantină începând de duminica trecută, în încercarea de a încetini propagarea pandemiei. Însă o bună parte a populaţiei a încălcat restricţiile.

Prin urmare, La Paz a decretat miercuri starea de urgenţă sanitară până la 15 aprilie, întărind participarea armatei şi poliţiei la controale, precum şi închiderea frontierelor.

Până acum, această ţară cu 11 milioane de locuitori a înregistrat oficial 28 de cazuri de COVID-19, fără niciun deces.

Bolivienii erau chemaţi la urne în 3 mai pentru a alege succesorul preşedintelui demisionar Evo Morales, refugiat în Argentina. Fostul preşedinte, la putere din 2006, s-a proclamat câştigătorul scrutinului din 20 octombrie, pentru un al patrulea mandat, însă opoziţia a acuzat fraude.

Citește și: Rusia ÎNCHIDE toate cafenelele şi restaurantele

După mai multe săptămâni de manifestaţii, Morales şi-a anunţat demisia, la 10 noiembrie 2019, alegerile din 20 octombrie fiind anulate.

La următoarele alegeri generale, la care Evo Morales nu mai poate candida, urmează să fie aleşi şeful statului, vicepreşedintele, precum şi 36 de senatori şi 120 de deputaţi.