DISTRIBUIȚI

Guvernul bolivian a prezentat miercuri două vase precolumbiene care au fost restituite ambasadei Boliviei din Ţările de Jos de către un geolog olandez, care în anii 70 le primise în schimbul unui frigider, relatează EFE, potrivit agerpres.

La evenimentul de la Ambasadă la care au fost prezentate cele două piese istorice au participat ministrul bolivian al culturii, Sabina Orellana şi ambasadorul Boliviei în Ţările de Jos, Roberto Calzadilla.


Citeşte şi: Dezbaterea televizată Macron – Le Pen înaintea turului doi de duminică – Black News

Calzadilla a povestit că geologul olandez Ever Breman a vizitat Bolivia în anii ’70 şi a făcut expediţii în localitatea Tacacoma, din provincia Larecaja în departamentul La Paz, unde a efectuat acest „troc”, primind în schimbul unui frigider preţioasele vase.

Geologul a restituit cele două piese în 2018 Ambasadei Boliviei din Ţările de Jos, însă de abia acum s-a făcut predarea oficială a celor două artefacte care intră astfel în custodia Ministerului bolivian al Culturii.

Cele două vase din ceramică aparţin culturii Mollo şi au o vechime de între 700 şi 1.400 de ani după Hristos şi corespund sitului arheologic Iskanwaya, din epoca „post Tihuanaco”, a explicat Calzadilla.

Citeşte şi: Ucraina propune Rusiei negocieri la Mariupol – Black News

Sabina Orellana a precizat că cele două piese au fost analizate minuţios pentru a determina că este vorba de două vase de ceramică prehispanice autentice.

„Prin recuperarea acestor vase ratificăm angajamentul nostru de a recupera esenţa obiceiurilor şi tradiţiilor noastre”, a subliniat ministrul bolivian al culturii.

Cele două vase vor fi expuse la Muzeul Naţional de Arheologie din Bolivia unde vor putea fi admirate.