DISTRIBUIȚI
Metro

Premierul britanic Boris Johnson a atras atenţia luni că sunt şanse mici să se obţină progrese în privinţa Brexit-ului la discuţiile pe care le va avea în marja Adunării Generale a ONU de la New York, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Johnson, care a promis că va scoate Marea Britanie din UE la sfârşitul lunii octombrie cu sau fără un acord, urmează să aibă discuţii cu mai mulţi lideri europeni la New York, printre care cancelarul german Angela Merkel şi premierul irlandez Leo Varadkar.


Citește și: Taifunul Tapah face ravagii în Japonia: 30 de oameni au fost răniți!

El va discuta de asemenea despre progresele în privinţa obţinerii unui acord asupra Brexit-ului cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

„Aş vrea să vă atrag atenţia să nu vă gândiţi că acesta va fi marele moment”, le-a spus el jurnaliştilor în avionul spre New York.

„Nu aş vrea să exagerez convingerea că va exista un progres la New York”, a adăugat premierul britanic.

Johnson a spus că, deşi s-au înregistrat progrese semnificative de când a ajuns premier în iulie în contextul în care liderii UE au recunoscut acum că acordul de retragere convenit cu predecesorul său trebuie schimbat, există „cu siguranţă în continuare goluri şi dificultăţi”.

El vrea eliminarea aşa-numitei ‘plase de siguranţă’ (‘backstop’), o politică de garanţii menită a împiedica o graniţă dură între Irlanda şi Irlanda de Nord prin obligarea Marii Britanii să urmeze regulile privind comerţul ale blocului comunitar, ajutorul de stat şi standardele legate de muncă şi mediul, pentru a nu fi necesare controale.

Citește și: Hassan Rohani denunță prezenţa ‘forţelor străine’ în Golf

Săptămâna trecută, Marea Britanie a transmis documente tehnice Bruxellesului care menţionează ideile pentru gestionarea chestiunii sensibile a ‘backstop-ului’, deşi nu e vorba de propunerile legale oficiale pe care le-a solicitat UE.

Johnson a spus că îşi doreşte să obţină un acord modificat la Summitul UE de la 17-18 octombrie şi că „un număr mare de jucători importanţi”, printre care Marea Britanie, Germania, Franţa şi Irlanda, vor să se ajungă la o înţelegere.