DISTRIBUIȚI
REUTERS

Brexitul va face din Regatul Unit cel mai minunat loc de pe Pământ, a declarat joi, la Londra, noul premier britanic Boris Johnson, potrivit Reuters, transmite şi agerpres.

”Misiunea noastră este livrarea Brexitului la 31 octombrie, cu scopul de a uni şi de a reenergiza marele nostru Regat Unit şi de a face din această ţară cel mai minunat loc de pe Pământ”, a spus Johnson în primul său discurs în parlament în calitate de prim-ministru.


Citeşte şi: Boris Johnson s-a înconjurat în guvern de eurosceptici

El a adăugat că trebuie abolită aşa-numita ‘plasă de siguranţă’ irlandeză, clauza menită să prevină revenirea la o frontieră fizică între Republica Irlanda – membră a Uniunii Europene – şi provincia britanică Irlanda de Nord după Brexit.

”Trebuie să se înţeleagă clar că drumul către acord presupune abolirea plasei de siguranţă”, a afirmat Boris Johnson în faţa parlamentarilor britanici.

Prim-ministrul britanic a ţinut să precizeze că noul executiv britanic va avea o nouă abordare pentru elaborarea unei politici comerciale independente a Regatului Unit şi de aceea Londra nu va desemna un comisar în noua Comisie Europeană. ”Astăzi este prima zi a unei noi abordări care se va încheia cu ieşirea noastră din Uniunea Europeană pe 31 octombrie”, a explicat Johnson.

Citeşte şi: Coreea de Nord a tras mai multe proiectile neidentificate

Reacţia Dublinului a fost rapidă, premierul irlandez Leo Varadkar afirmând că aşteaptă cu nerăbdare să discute cu omologul său britanic despre propunerea de renunţare la ‘plasa de siguranţă’.

Prevederile acordului divorţului încheiat de către Theresa May cu Uniunea Europeană sunt ”inacceptabile”, a declarat joi noul premier britanic Boris Johnson în faţa deputaţilor britanici, relatează AFP, anunţă şi news.ro.

”Acordul retragerii a fost deja respins în trei rânduri (…). Prevederile sale sunt inacceptabile pentru acest parlament şi această ţară”, a dat asigurări Johnson.

Noul premier britanic a cerut ”abolirea plasei de siguranţă (”backstop” în engleză)” irlandeze, o soluţie de ultim recurs menită să evite reimpunerea controlului la frontieră între princincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda după Brexit.