DISTRIBUIȚI
boeing.com

Cei doi mari constructori de avioane de pasageri, Boeing şi Airbus, au anunţat marţi că au livrat, fiecare, un număr record de avioane civile în 2018, în pofida problemelor întâmpinate de unii furnizori, probleme care au perturbat calendarul de livrări al celor două companii, informează AFP, potrivit agerpres.

Grupul american Boeing Co a informat că a livrat un număr record de 806 avioane de pasageri în 2018, o cifră care îi permite să îşi păstreze titlul de cel mai mare producător mondial de avioane, chiar dacă este vorba de un număr inferior ţintei de 810-815 avioane pe care şi-a propus-o pentru acest an.


Citește și : SUA au emis noi sancţiuni împotriva Venezuelei

În replică, rivalul european Airbus a anunţat la rândul său că şi-a atins privind livrarea a 800 de avioane de pasageri în 2018, conform datelor provizorii, adăugând că miercuri, după închiderea bursei, va da publicităţii cifrele definitive.

În 2018, Boeing a livrat 806 avioane, în creştere faţă de 763 avioane în 2017. Cele mai vândute au fost avioanele din familia Boeing 737, cu 580 de exemplare livrate clienţilor în 2018.

„Încă odată, Boeing a ridicat ştacheta în 2018 graţie concentrării incredibile a colegilor noştri pentru a îndeplini nevoile clienţilor şi a îmbunătăţi continuu calitatea şi productivitatea”, a declarat preşedintele Boeing Commercial Airplanes, Kevin McAllister.

De asemenea, Boeing a informat că în 2018 a primit comenzi ferme pentru 893 de avioane (dintre care 203 în luna decembrie) cu o valoare de catalog de 143,6 miliarde dolari. Graţie ultimelor comenzi, grupul american susţine că are un carnet de comenzi care se întinde pe şapte ani.

Citește și : Vulcanul Manam din Papua Noua Guinee a erupt

Cifrele privind livrările sunt importante pentru cifra de afaceri a producătorilor aeronautici, deoarece, în general, companiile aeriene plătesc atunci când iau în posesie aparatul. În plus, livrările sunt un bun indicator al fluxului de numerar disponibil al producătorilor de avioane.