DISTRIBUIȚI
Dacia UK

„Nimeni de la Pentagon nu poate să-și dea seama de ce contribuabilii americani au cumpărat un Dacia Sandero Stepway 2 pentru Ministerul român al Apărării, dar se pare că este unul dintre acele lucruri pe care aliații îl fac pentru a netezi relațiile”, scrie site-ul agenţiei Bloomberg, scrie mediafax.

Este un mister pentru că Dacia nu este un avion de luptă, un sistem de rachete sau un puţ petrolier. Este o maşină break mică, descrisă de un critic auto drept „ieftină și veselă”, se arată într-un articol publicat de Bloomberg.


Citește și : Donald Tusk felicită România pe Twitter cu ocazia preluării preşedinţiei Consiliului UE

Fostul secretar al apărării, Jim Mattis, care a demisionat odată cu venirea noului an, a aprobat ca Marina SUA să cheltuiască 2,9 milioane de dolari dintr-un fond pentru „cheltuieli extraordinare” pentru plata contractorilor locali în vederea construcției unui drum perimetral în jurul unei baze din România, care găzduiește sediul antirachetă din Europa, și să plătească factura pentru mașină.

„Cred că plata va evita prejudicierea relațiilor internaționale dintre SUA și România, precum și criticile opiniei publică”, a scris Mattis în octombrie, pentru a le informa că aceste cheltuieli vor fi făcute pe 19 noiembrie.

Cele 2,9 milioane de dolari au fost destinate în primul rând lucrărilor de proiectare și construire a unui perimetru de 12,4 kilometri la baza militară Deveselu din sudul României. Este ocupată în comun de personalul de sprijin al navei și de forțele românești și este amplasamentul instalației de apărare antirachetă americană Aegis pentru a intercepta rachetele iraniene concediate în Europa.

Citește și : Opt răniți, în urma unui presupus atac terorist cu vehiculul la Tokyo

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Eric Pahon, l-a informat pe căpitanul John Perkins, purtătorul de cuvânt al comandamentului de la Napoli într-un e-mail că oficialii de anul trecut au solicitat secretarului marinei să aprobe fondurile prin utilizarea „serviciului de urgență și a cheltuielilor extraordinare ca mijloc adecvat pentru a efectua această plată”, iar drumul va ajuta forțele românești să ofere o mai bună securitate externă pentru bază.

Mattis a declarat în scrisoarea sa că antreprenorii din România „care execută proiectul au întreprins acțiuni în justiție împotriva Ministerului Apărării din România”.