DISTRIBUIȚI
U.S. Secretary of State Antony Blinken speaks during a Senate Foreign Relations Committee hearing on the Fiscal Year 2023 Budget at the U.S. Capitol in Washington, U.S., April 26, 2022. Bonnie Cash/Pool via REUTERS

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a cerut joi Egiptului să elibereze prizonieri politici, într-un moment în care peste 90 de lideri, printre care şi preşedintele american Joe Biden, se pregătesc să se deplaseze în această ţară pentru summitul climatic COP27, relatează AFP, potrivit agerpres.

Organizaţiile de apărare a drepturilor omului estimează că aproximativ 60.000 de prizonieri politici sunt închişi în Egipt.


Citeşte şi: Netanyahu REVINE şi consecinţele sunt SEISMICE – Black News

Într-o discuţie la telefon cu omologul său egiptean Sameh Shoukry, Blinken a menţionat tema climei şi a subliniat „întărirea” cooperării între Cairo şi Washington „prin progrese tangibile în domeniul drepturilor omului”, conform unui comunicat al Departamentului de Stat.

Secretarul american de stat a „salutat informaţiile privind eliberarea în ultimele luni a unui număr important de deţinuţi politici şi s-a declarat în favoarea unor noi graţieri şi eliberări de acest tip”.

Comunicatul nu menţionează un caz anume, dar presiunea a sporit recent asupra guvernului egiptean pentru eliberarea lui Alaa Abdel Fattah, în greva foamei de şapte luni şi a cărui familie a atras atenţia că el ar putea muri dacă nu va fi eliberat în timpului summitului privind clima.

Figură centrală a „revoluţiei” care a pus capăt conducerii lui Hosni Mubarak în 2011, Alaa Abdel Fattah a fost condamnat la sfârşitul lui 2021 la cinci ani de închisoare pentru difuzarea de „informaţii false”, dar este închis din 2019.

Inamic al regimului preşedintelui Abdel Fattah al-Sissi, Abdel Fattah a încetat aproape complet să se mai alimenteze la 2 aprilie pentru a protesta împotriva condiţiilor de detenţie, neconsumând decât un pahar de ceai şi o linguriţă de miere pe zi.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat miercuri că SUA urmăresc îndeaproape cazul lui Abdel Fattah.

„Am transmis de nenumărate ori guvernului egiptean preocupările noastre în legătură cu acest caz şi condiţiile sale de detenţie”, a declarat el presei.

Administraţia lui Joe Biden, care a anunţat după ce a fost ales că vrea să întărească poziţia SUA în privinţa chestiunilor legate de drepturilor omului, a apelat la Egipt pentru a obţine un armistiţiu în 2021 între Israel şi Hamas.

Citeşte şi: Greta Thunberg: ‘Este timpul să transformăm sistemul capitalist opresiv și rasist al Occidentului! – Black News

Joe Biden ar urma să aibă o întâlnire cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi în timpul COP27 în oraşul staţiune Sharm El Sheikh.

Membri ai Congresului SUA au invocat chestiunea drepturilor omului pentru a-i cere preşedintelui democrat să redirecţioneze ajutorul american pentru Egipt, care se ridică la 1,3 miliarde de dolari, spre proiecte de mediu în această ţară afectată de secetă.