DISTRIBUIȚI
Denver Gazette

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, intenționează să viziteze Suedia, Norvegia și Finlanda în perioada 29 mai – 2 iunie, a anunțat vineri Departamentul de Stat, potrivit Reuters, scrie mediafax.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, intenționează să viziteze Suedia, Norvegia și Finlanda în perioada 29 mai – 2 iunie, a anunțat vineri Departamentul de Stat, pentru a aprofunda cooperarea în domeniul securității naționale și al problemelor economice, în contextul în care războiul Rusiei din Ucraina continuă să se întețească.


Citește și : ATAC armat în Japonia: Patru oameni au fost ucişi!

În Suedia, de luni până miercuri, Blinken și secretarul pentru Comerț, Gina Raimondo, vor conduce cea de-a patra reuniune a Consiliului SUA-UE pentru comerț și tehnologie, care se concentrează pe tehnologia curată la nivel mondial, pe tragerea la răspundere a Rusiei, pe sprijinirea Ucrainei și pe creșterea cooperării comerciale, a precizat departamentul într-un comunicat.

Blinken va participa miercuri și joi la o reuniune a miniștrilor de externe din cadrul NATO la Oslo, Norvegia, pentru a discuta despre pregătirile pentru summitul grupului din iulie din Lituania, se mai arată în comunicat.

De acolo, el se va îndrepta spre Finlanda pentru a se întâlni cu liderii celui mai nou membru NATO, premierul finlandez Sanna Marin și ministrul de externe Pekka Haavisto, a precizat Departamentul de Stat.

Blinken va ține un discurs la Helsinki vineri, a precizat departamentul, „pentru a sublinia toate modurile în care agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a fost un eșec strategic și eforturile noastre continue de a sprijini apărarea teritoriului, suveranității și democrației Ucrainei în vederea obținerii unei păci juste și durabile”.

Citește și : NATO promite o cooperare mai strânsă în regiunea baltică

Finlanda a aderat oficial la NATO în aprilie, într-o schimbare istorică de politică provocată de invazia Rusiei în Ucraina. Cererea Suediei a fost întârziată de Turcia și Ungaria, membre NATO.