DISTRIBUIȚI

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, va ţine joi un discurs foarte aşteptat despre China, a anunţat marţi Departamentul de Stat, la o zi după ce preşedintele Joe Biden a promis să apere Taiwanul, notează AFP, potrivit agerpres.

Secretarul de stat american prevăzuse acest discurs înainte de vizita preşedintelui american în Coreea de Sud şi Japonia, dar l-a amânat după un test pozitiv la COVID-19.


Citeşte şi: ATAC ARMAT într-o şcoală din SUA! 14 copii şi un adult au fost ucişi! – Black News

Acest discurs, care urmează să aibă loc într-o universitate din Washington, trebuie să stabilească în mod clar poziţia Statelor Unite faţă de principalul său rival din Asia, au spus colaboratori ai lui Antony Blinken.

Luni, aflat în vizită în Japonia, preşedintele american Joe Biden a părut să se demarce de anii de „ambiguitate strategică”, afirmând că SUA va apăra militar Taiwanul dacă China va invada insula.

El şi responsabili ai administraţiei sale au dat asigurări de atunci că poziţia americană în acest domeniu nu s-a schimbat. „Politica nu s-a schimbat deloc”, a declarat el marţi la Tokyo.

De mai multe decenii, „ambiguitatea strategică” americană faţă de Taiwan a constat în a recunoaşte diplomatic doar China continentală, angajându-se totodată să ofere insulei autonome mijloacele militare pentru a se apăra în caz de invazie, dar fără să promită explicit o intervenţie americană.

Când s-a instalat la putere, administraţia Biden a plasat China în fruntea priorităţilor sale internaţionale, descriind ţara drept singurul său concurent pe termen lung la scară globală.

Guvernul său a fost însă mai puţin vindicativ decât Donald Trump şi şi-a făcut cunoscută disponibilitatea de a coopera cu Beijingul în anumite domenii precum lupta împotriva schimbărilor climatice.

Citeşte şi: Situaţia din regiunea Lugansk ‘se înrăutăţeşte din oră în oră’ – Black News

Discursul prevăzut joi de Antony Blinken urmează să arate că guvernul american este într-adevăr concentrat pe Asia, în timp ce războiul din Ucraina mobilizează puternic Washingtonul de luni de zile.

La începutul lui mai, Joe Biden a găzduit lideri din Asia de Sud-Est pentru un summit, primul de acest gen la Washington.