DISTRIBUIȚI
U.S. Secretary of State Antony Blinken meets with Iranian-American writer Roya Hakakian, Iranian-American activist Sherry Hakimi and British-Iranian actress and activist Nazanin Boniadi to discuss the recent protests in Iran at the U.S. State Department in Washington, U.S., October 14, 2022. REUTERS/Leah Millis

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a semnalat luni, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Ierusalim cu premierul Benjamin Netanyahu, că Statele Unite sunt nemulţumite de planul Guvernului Israelului de reformare a sistemului judiciar, informează mediafax.

Antony Blinken a evocat necesitatea protejării „intereselor şi valorilor comune” ale Statelor Unite şi Israelului şi a sugerat că este necesar consens privind reformarea sistemului judiciar israelian. Blinken a insistat pentru aplicarea în mod corect a justiţiei, pentru respectarea normelor statului de drept, a drepturilor minorităţilor şi a libertăţii presei.


Citește și : Crucea Roșie: Toate țările au rămas ‘periculos de nepregătite’ pentru următoarea pandemie

„Vibraţia societăţii civile din Israel s-a exprimat complet în ultima perioadă”, a afirmat Blinken, conform site-ului Ynetnews.com, referindu-se la protestele masive organizate de opoziţie faţă de planul Guvernului Netanyahu de a aplica o serie de reforme care ar limita atribuţiile Curţii Supreme de Justiţie.

„Angajamentul cetăţenilor ambelor ţări de a-şi face auzite vocile pentru protejarea drepturilor reprezintă forţa democraţiilor noastre. O altă forţă este recunoaşterea necesităţii consensului pentru orice noi propuneri”, a insistat Antony Blinken.

Secretarul de Stat american a cerut acţiuni pentru reducerea tensiunilor între Israel şi palestinieni, după o serie de violenţe soldate cu zeci de morţi de ambele părţi. „Este responsabilitatea tuturor să adopte măsuri pentru calmarea tensiunilor, mai degrabă decât să le amplifice”, a afirmat Blinken.

Citește și : Atac cu cuţit într-o staţie de metrou din Bruxelles: agresorul arestat