DISTRIBUIȚI
AP

Guvernul preşedintelui american Joe Biden doreşte „să recalibreze” relaţiile cu Arabia Saudită, dar nu doreşte o „ruptură”, a declarat vineri şeful diplomaţiei de la Washington, Antony Blinken, pentru a justifica absenţa sancţiunilor împotriva prinţului moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, notează AFP, potrivit agerpres

Secretarul de stat a apărat în faţa presei sancţiunile anunţate de Statele Unite împotriva unor responsabili saudiţi, după publicarea raportului serviciilor americane de informaţii care îl acuză pe prinţul Mohammed bin Salman că a „validat” asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi.


Citește și : Zelenski va organiza un summit internaţional ‘Platforma Crimeea’, pe data de 23 august

Jurnalistul saudit a fost ucis în 2018 la consulatul ţării sale din Istanbul.

Mai mulţi congresmeni democraţi au deplâns faptul că Statele Unite nu l-au pedepsit direct pe tânărul lider în lumina acestor dezvăluiri.

„Raportul vorbeşte de la sine”, a spus Antony Blinken.

„Relaţia cu Arabia Saudită este importantă, avem interese reciproce importante. Rămânem hotărâţi să apărăm regatul”, a adăugat el.

„Dar vrem să ne asigurăm” că „relaţia reflectă mai bine interesele şi valorile noastre”, a continuat secretarul de stat.

Citește și : Patru state europene susţin reforma propusă de Comisia Europeană pentru piaţa emisiilor de carbon

„Ceea ce am făcut cu măsurile pe care tocmai le-am luat este pentru a nu avea o ruptură în relaţiile noastre, ci pentru a le recalibra”, a insistat Antony Blinken.

„Relaţia cu Arabia Saudită depăşeşte problemele dintre persoane”, a mai spus ministrul american. „Această recalibrare se referă la politicile şi acţiunile Arabiei Saudite”, a adăugat el.