DISTRIBUIȚI
U.S. Secretary of State Antony Blinken speaks after his meeting with Pakistan's Foreign Minister Bilawal Bhutto-Zardari at the State Department in Washington, U.S., September 26, 2022. REUTERS/Kevin Lamarque/Pool

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat marţi că Statele Unite şi aliaţii săi „nu vor recunoaşte niciodată” anexarea de către Rusia de teritorii în Ucraina, relatează AFP, potrivit agerpres.  

„Noi şi multe alte ţări am fost clari. Nu vom recunoaşte, nu vom recunoaşte niciodată, anexarea unui teritoriu ucrainean de către Rusia”, a declarat Blinken, în cadrul unei conferinţe de presă, întrebat despre organizarea acestor „referendumuri” în teritoriile aflate sub control rus.


Citește și : Rusia vrea să folosească rubla digitală în tranzacţiile cu China

Rusia şi autorităţile din regiunile pe care le ocupă în Ucraina au afirmat marţi ca votul „da” este în mare parte în fruntea acestor „referendumuri” de anexare.

Şeful diplomaţiei americane a reiterat că Statele Unite şi aliaţii lor vor riposta cu noi şi „severe” sancţiuni împotriva Rusiei. El a vorbit alături de ministrul indian de externe Subrahmanyam Jaishankar, care a cerut o revenire la „dialog”, deoarece „aşa cum am spus în public şi în privat acest conflict nu este în interesul nimănui”.

„Este important să ne amintim ce se întâmplă aici”, a continuat Blinken. „Rusia a invadat Ucraina, a cucerit teritorii şi s-a angajat într-o acţiune diabolică în aceste teritorii, forţând populaţia locală să plece”.

Unii oameni sunt strămutaţii, iar alţii „pur şi simplu dispar”, a spus el.

Citește și : Rusia deschide un centru de recrutare chiar la frontiera cu Georgia

„Apoi duc ruşi acolo, instalează guverne marionete şi organizează referendumuri manipulând rezultatul pentru a pretinde că aceste teritorii aparţin Rusiei”, a denunţat responsabilul american, adăugând că Statele Unite vor sprijini eforturile Ucrainei de a „recuceri” aceste teritorii de la ruşi.