DISTRIBUIȚI
U.S. Secretary of State Antony Blinken speaks during a Senate Foreign Relations Committee hearing on the Fiscal Year 2023 Budget at the U.S. Capitol in Washington, U.S., April 26, 2022. Bonnie Cash/Pool via REUTERS

Aflat într-o vizită la Manila, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, i-a declarat sâmbătă preşedintelui filipinez Ferdinand Marcos Jr că legăturile dintre ţările lor sunt „extraordinare”, transmite dpa, potrivit agerpres.  

Blinken a insistat asupra angajamentului bilateral în domeniul apărării şi a afirmat că Washingtonul este recunoscător administraţiei prezidenţiale din Filipine şi aşteaptă o colaborare chiar mai substanţială pe viitor.


Citește și : Mahmoud Abbas condamnă bombardamentele efectuate de armata israeliană în Fâşia Gaza şi cere intervenţia comunităţii internaţionale

„Relaţia noastră este într-adevăr extraordinară, deoarece se bazează în mod real pe prietenie. De asemenea, a fost creată într-un parteneriat şi este întărită de faptul că este în acelaşi timp şi o alianţă”, a spus oficialul american.

El a apreciat că „alianţa este puternică şi cred că vom fi cu toţii mai puternici. Suntem angajaţi faţă de tratatul de apărare reciprocă. Sunte angajaţi să colaborăm cu voi în privinţa problemelor comune”.

Marcos a afirmat la rândul său că tensiunile regionale şi globale recente, cum sunt cele legate de vizita în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi sau războiul între Rusia şi Ucraina evidenţiază importanţa relaţiilor americano-filipineze.

„Sper că vom continua să dezvoltăm această relaţie în faţa tuturor schimbărilor la care asistăm şi a schimbărilor în relaţiile noastre bilaterale cu SUA”, a declarat preşedintele.

Citește și : Ucraina cere comunităţii internaţionale să ia masuri pentru a-i forţa pe ruşi să părăsească centrala din Zaporojie

El a adăugat că consideră Tratatul de Apărare Reciprocă din 1951, prin care SUA şi Filipinele s-au angajat să se sprijine reciproc în cazul unei agresiuni din afară, este „într-o evoluţie continuă”. „Nu mai putem separa o parte a relaţiilor noastre de alta. Suntem legaţi prea strâns din cauza relaţiei speciale dintre Statele Unite şi Filipine şi a istoriei noastre comune”, a afirmat liderul de la Manila.