DISTRIBUIȚI
Chicago Tribune

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a promis vineri Kievului că „nu vor exista discuţii despre Ucraina fără Ucraina”, înaintea unei săptămâni de negocieri, în special americano-ruse, despre criza din jurul acestei ţări, informează AFP, potrivit agerpres

Într-o discuţie la telefon cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, secretarul de stat al SUA a evocat „reacţiile potenţiale ale SUA şi aliaţilor lor” în faţa concentrării de trupe ruseşti la frontiera cu Ucraina, conform unui comunicat al Departamentului de Stat.


Citește și : Amenzi usturătoare pentru italienii care nu respectă noile măsuri antiepidemice

Cei doi oficiali au vorbit de asemenea despre dialogul care va începe luni, printr-o întâlnire bilaterală SUA-Rusia la Geneva, înaintea unei reuniuni de miercuri între NATO şi Rusia la Bruxelles, urmată joi de o întâlnire la Viena a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), din care face parte şi Ucraina.

Blinken „a reafirmat sprijinul de neclintit al SUA faţă de independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în faţa agresiunii în desfăşurare din partea Rusiei”, conform Departamentului de Stat al SUA.

Citește și : ‘Oricare ar fi soluţia privind Ucraina, ea trebuie să nu ocolească Europa’

Occidentul şi Ucraina acuză de mai multe săptămâni Rusia că trimite zeci de mii de soldaţi la frontiera cu Ucraina în vederea unei potenţiale invazii şi l-au ameninţat clar pe preşedintele rus Vladimir Putin cu sancţiuni „masive” şi fără precedent dacă va ataca din nou statul vecin.

Moscova cere la rândul său un acord care să cuprindă garanţii obligatorii din punct de vedere juridic că NATO nu se va mai extinde şi va renunţa la orice activitate militară în Europa de Est şi Ucraina