DISTRIBUIȚI

Statele Unite nu au un prieten şi un partener mai bun decât Germania, a apreciat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, aflat într-o vizită la Berlin, prima etapă a turneului său european, transmit AFP şi dpa, potrivit agerpres

‘Cred că este just să spunem că Statele Unite nu au un partener mai bun, un prieten mai bun în lume decât Germania’, a dat asigurări Blinken într-o declaraţie de presă alături de cancelarul Angela Merkel.


Citește și : Putin: Procesele geopolitice devin tot mai turbulente

Afirmaţia sa, chiar dacă sună ca o politeţe diplomatică, pare să tranşeze cu poziţia tradiţională a Statelor Unite, care consideră în mod obişnuit Marea Britanie drept partenerul lor cel mai apropiat.

‘Aceasta începe prin valori şi interese comune’, precum şi printr-o ‘convingere împărtăşită că toate provocările cu care ne confruntăm au un impact asupra vieţii oamenilor’, a continuat el.

‘Ştim şi suntem de acord în a spune că nicio ţară nu le poate depăşi singură’, a subliniat Blinken, care se va mai deplasa în Franţa, Italia şi la Vatican.

La rândul său, Angela Merkel a insistat pe ‘baza comună’ a poziţiilor celor două state, mai ales în faţa Rusiei şi Chinei, ‘dar şi a chestiunii de a şti ce alianţe putem construi’.

Citește și : Un altfel de TRIBUT! UE se fereşte de un nou val de refugiaţi plătind Turciei miliarde de euro

 

Ea a promis să ‘continue aceste schimburi’, ceea ce se va întâmpla cel târziu pe 15 iulie, când se va afla într-o vizită la Casa Albă.

Semn al unei relansări a relaţiilor lor după administraţia Trump, cele două puteri şi-au afişat voinţa de a depăşi în această vară diferendul legat de gazoductul Nord Stream 2.