DISTRIBUIȚI
U.S. Secretary of State Antony Blinken speaks after his meeting with Pakistan's Foreign Minister Bilawal Bhutto-Zardari at the State Department in Washington, U.S., September 26, 2022. REUTERS/Kevin Lamarque/Pool

Secretarul american de stat, Antony Blinken, i-a chemat luni pe israelieni şi palestinieni să ‘ia măsuri urgente pentru o revenire la calm’, după mai multe zile de violenţe sângeroase, transmite AFP, potrivit agerpres

‘Îndemnăm acum toate părţile să ia măsuri urgente pentru o revenire la calm şi o dezescaladare’, a spus Blinken într-o conferinţă de presă la Ierusalim în compania prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu.


Citește și : Americanii se pregătesc de un conflict militar cu China

Secretarul de stat a mai declarat că vrea să ‘restabilească un sentiment de securitate pentru israelieni, ca şi pentru palestinieni, care, bineînţeles, lipseşte în mod dureros’.

Vizita lui Blinken, a doua etapă a unui turneu-fulger în regiune, început duminică în Egipt, era prevăzută de mai multă vreme, dar a luat o turnură diferită odată cu spirala violenţelor israeliano-palestiniene din ultimele zile.

După întrevederea cu Netanyahu, aflat la conducerea celui mai dreapta guvern din istoria Israelului, Blinken se va întâlni în cursul serii cu omologul său israelian Eli Cohen, apoi cu preşedintele Isaac Herzog.

Marţi, secretarul de stat va avea o întâlnire cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, la Ramallah, în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967.

În conferinţa de presă de la Ierusalim, Blinken a abordat şi chestiunea Iranului, inamicul Israelului.

Citește și : O companie rusească oferă recompense soldaţilor pentru distrugerea tancurilor occidentale în Ucraina

‘Am căzut de acord asupra faptului că Iranului nu trebuie să i se permită să dobândească arma nucleară’, a spus şeful diplomaţiei americane.

‘În acelaşi fel în care Iranul a susţinut multă vreme terorişti care atacă israelieni şi pe alţii, regimul (iranian) furnizează acum drone pe care Rusia le foloseşte pentru a ucide civili ucraineni nevinovaţi’, a acuzat el, adăugând că, ‘la schimb, Rusia furnizează arme sofisticate Iranului’.