DISTRIBUIȚI
AP

Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat miercuri despre competiţia cu China că este „cea mai mare provocare geopolitică a secolului 21” pentru SUA şi aliaţii lor, prezentând priorităţile diplomatice ale preşedintelui Joe Biden, potrivit AFP, scrie agerpres.   

„Mai multe ţări reprezintă provocări importante pentru noi, printre care Rusia, Iran sau Coreea de Nord”, a declarat el în primul său mare discurs de politică externă de la venirea la Departamentul de Stat în urmă cu o lună.


Citește și : Germania respinge criticile UE privind restricţiile impuse la frontiere

„Provocarea reprezentată de China este diferită. China este singura ţară cu putere economică, diplomatică, militară şi tehnologică ce poate submina grav sistemul internaţional stabil şi deschis, toate regulile, valorile şi relaţiile care fac lumea aşa cum noi vrem să fie”, a adăugat el.

Secretarul de stat a promis că relaţiile cu Beijingul vor fi un amestec de „competiţie atunci când este sănătoasă”, „colaborare atunci când este posibilă” şi „antagonism atunci când este necesar”.

Confruntarea între primele două puteri mondiale s-a amplificat sub preşedinţia lui Donald Trump.

La început limitată la războiul comercial, ea a virat înspre un blocaj în toate dosarele, de la drepturile omului la competiţia tehnologică, trecând prin responsabilitatea privind originea COVID-19, soarta Hong Kong-ului sau acuzaţiile de expansionism militar în Marea Chinei de Sud.

Citește și : Generaţia Identitară a fost DIZOLVATĂ în Franţa

În timpul mandatului fostului secretar de stat Mike Pompeo, adeptul unei poziţii dure faţă de China, relaţiile au ajuns la cel mai scăzut nivel de la instaurarea lor oficială în anii 1970, culminând cu o criză inedită care a semănat cu un nou Război Rece.

Antony Blinken, care a făcut aceste declaraţii înainte ca liderul de la Casa Albă să prezinte, miercuri, primele linii directoare ale politicii sale externe, a promis să dialogheze cu China „de pe o poziţie de forţă”.