DISTRIBUIȚI
U.S. Secretary of State Antony Blinken meets with Iranian-American writer Roya Hakakian, Iranian-American activist Sherry Hakimi and British-Iranian actress and activist Nazanin Boniadi to discuss the recent protests in Iran at the U.S. State Department in Washington, U.S., October 14, 2022. REUTERS/Leah Millis

Secretarul de stat Anthony Blinken ar intenționa să-și amâne vizita în China din cauza crizei provocate de prezența unui balon suspect în spațiul aerian al SUA, potrivit BFMTV, scrie mediafax.

Secretarul de stat al SUA ar urma să viziteze China săptămâna viitoare, însă vizita ar putea fi amânată. Antony Blinken a decis să își amâne vizita deoarece demnitarul american nu a dorit ca problema balonului să domine întâlnirile sale cu oficialii chinezi, a relatat ABC News, citând un oficial din SUA.


Citește și : Biden subliniază necesitatea respectării regulilor convenite pe Esplanada Moscheilor

Cu toate acestea, Blinken nu a dorit să anuleze vizita pentru a nu provoca o adâncire a crizei diplomatice dintre cele două țări.

Presupusul balon spion descoperit deasupra SUA este un dispozitiv meteorologic, susțin chinezii, potrivit BBC. Este vorba despre un „dirijabil civil” care a deviat de la ruta planificată, au explicat aceștia. Declarația a apărut după ce mai mulți oficiali americani din domeniul apărării au declarat că ei cred că balonul este un dispozitiv de „supraveghere la mare altitudine”.

Oficialii din China au mai spus că „regretă intrarea neintenționată” a balonului în spațiul aerian al SUA.

Citește și : Trei români au murit într-un grav accident petrecut în Slovenia

Obiectul a zburat deasupra Insulelor Aleutine din Alaska și prin Canada înainte de a apărea miercuri deasupra orașului Billings din Montana, au declarat oficialii americani. În Montana se află unele dintre silozurile cu rachete nucleare ale SUA.

Americanii au decis să nu doboare balonul. Președintele SUA, Joe Biden, a fost informat cu privire la această situație.