DISTRIBUIȚI
Le Quotidien

Senatorul belgian Hendrik Daems a fost desemnat luni noul preşedinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), organism care emite recomandări în domeniul drepturilor omului şi care a depăşit de curând o lungă criză cu Rusia, informează AFP, scrie agerpres.

Singurul candidat pentru a-i succeda parlamentarei elveţiene Liliane Maury-Pasquier, Hendrik Daems a fost declarat ales preşedinte al APCE fără scrutin, în deschiderea primei sesiuni plenare anuale a Adunării Parlamentare la Strasbourg, pentru o durată de un an ce poate fi reînnoită.


Citește și : O femeie a murit într-un concurs de mâncat prăjituri

„Mi-ar plăcea să mă concentrez pe unificarea Consiliului Europei, apărând şi făcând să fie respectate valorile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului: democraţia, statul de drept şi drepturile umane”, a declarat el în faţa Adunării Parlamentare de la Strasbourg, exprimându-şi dorinţa să pună accent şi pe climă.

Fără a deţine puteri constrângătoare, APCE este un organism de dezbateri ce reuneşte delegaţii parlamentare din 47 de state membre ale Consiliului Europei. Ea emite recomandări sau cere explicaţii guvernelor în ceea ce priveşte drepturile omului.

Printre misiunile sale, APCE alege de asemenea judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), precum şi secretarul general al Consiliului Europei şi comisarul pentru Drepturile Omului al organizaţiei.

Citește și : Michel Barnier avertizează în privinţa unei rupturi brutale în negocierile post-Brexit

În iunie, APCE a depăşit cu greu cei aproape cinci ani de criză în relaţia cu Rusia, căreia APCE i-a retras dreptul de vot ca sancţiune pentru anexarea Peninsulei Crimeea. Moscova a reacţionat boicotând instanţa şi refuzând să-şi mai achite contribuţia la bugetul anual al Consiliului Europei.