DISTRIBUIȚI
Educations.com

Biserica Evanghelică Luterană din Finlanda va trebui „în curând” să-şi ceară scuze poporului indigen sami din ţară pentru nedreptăţile din trecut, a declarat luni un episcop finlandez, notează AFP, potrivit agerpres.

„Vom ajunge în curând la acel moment în care întreaga Biserică Evanghelică Luterană din Finlanda va trebui să-şi ceară scuze poporului sami” pentru „greşelile trecute şi păcatele structurale care continuă să aibă un impact asupra vieţilor oamenilor”, a declarat episcopul de Oulu, Jukka Keskitalo, într-un discurs adresat papei Francisc la Vatican.


Citeşte şi: Francez inculpat pentru ‘tentativă de omor’ după ce a împins o femeie în faţa unui metrou la Bruxelles – Black News

Singurul popor autohton din Europei, samii, a cărui populaţie este estimată la 100.000 de persoane, locuieşte în vastele întinderi din Arctica, în nordul Finlandei, Norvegiei şi Suediei, precum şi peninsula rusă Kola. Ei trăiesc din creşterea tradiţională a renilor.

În cea mai mare parte a secolului al XX-lea, ei au fost consideraţi necivilizaţi şi inferiori de către guvernele lor.

În Finlanda, un program de cercetare în „biologia rasială” asupra acestei minorităţi a continuat până în anii 1970, în timp ce politicile de asimilare în vigoare cel puţin până în anii 1960 au forţat copiii să meargă la şcoli de limbă finlandeză, unde erau bătuţi sau pedepsiţi dacă vorbeau propria lor limbă.

Numeroşi sami din Finlanda se pregătesc să depună mărturie despre nedreptăţile pe care le-au suferit în faţa unei comisii „adevăr şi reconciliere”, a cărei primă întâlnire a avut loc în decembrie în oraşul arctic Inari.

Raportul său ar urma să fie publicat în 2023.

În Suedia vecină, arhiepiscopul Antje Jackelen şi-a cerut deja scuze în noiembrie pentru rolul Bisericii Suediei în secole de „încălcări grave ale demnităţii umane” împotriva poporului sami.

Citeşte şi: Un medic din sudul Italiei, care a tratat aproape 3.000 de bolnavi de COVID-19 la domiciliu, riscă să fie suspendat – Black News

Ea a anunţat şi un plan de reconciliere de 3,9 milioane de euro pe 10 ani.

Episcopul de Oulu, Jukka Keskitalo, a sugerat că scuzele Bisericii Finlandeze ar putea fi prezentate odată ce comisia pentru adevăr şi reconciliere îşi va finaliza activitatea.

„Nu este posibil – şi nu merită – să ne cerem scuze până când evenimentele dureroase nu au fost trăite împreună cu onestitate şi nu s-a ajuns la o înţelegere comună cu privire la ceea ce s-a întâmplat”, a spus el.