DISTRIBUIȚI

Personalul Biroului European de Sprijin pentru Azil (EASO) va relua ‘în zilele următoare’ interviurile cu solicitanţii de azil, suspendate în urma incendiului care a devastat tabăra de refugiaţi Moria de pe insula elenă Lesbos, a anunţat marţi agenţia europeană, transmite AFP, scrie agerpres.

În jur de 160 de angajaţi ai agenţiei sunt desfăşuraţi pe insula Lesbos pentru a ajuta autorităţile elene în gestionarea procedurilor de azil.


Citește și : SUA vor împiedica Iranul să-şi procure arme ruse sau chineze

EASO, ale cărui instalaţii din tabăra Moria au fost distruse de incendiul din 8-9 septembrie, a ţinut să precizeze că acesta nu a provocat pierderea unor cereri de azil, ‘contrar unor speculaţii’.

Agenţia, care mai dispune de un sediu în centrul Pagani din Lesbos, a menţionat că documentele erau păstrate pe suport digital.

Incendiul din tabăra Moria i-a lăsat fără adăpost pe cei 12.000 de ocupanţi, care locuiau acolo în condiţii insalubre.

EASO a precizat că şi-a redesfăşurat personalul spre a ajuta autorităţile elene să construiască noua tabără temporară şi că este ‘pregătit să participe la ridicarea unei noi infrastructuri de primire la normele UE’.

Potrivit cifrelor furnizate de Comisia Europeană, în jur de 11.000 de persoane au cereri de azil în aşteptare pe Lesbos, 1.400 au primit protecţie internaţională, iar 900 şi-au văzut refuzate cererile în a doua instanţă.

Citește și : Un fost lider al sârbilor bosniaci a murit de COVID-19

Pe Lesbos, 77% dintre solicitanţii de azil sunt afgani, 8% sirieni, iar 7% vin din Republica Democratică Congo, conform aceleaşi surse.