DISTRIBUIȚI
Los Angeles Times

Bilanţul victimelor civile în conflictul din Afganistan a scăzut cu 21% anul trecut în comparaţie cu cel precedent, potrivit raportului unei comisii pentru drepturile omului, citat de DPA, potrivit agerpres.

Comisia independentă afgană pentru drepturile omului (AIHRC) a declarat miercuri în raport că 8.500 de civili au fost ucişi sau răniţi în ţară în 2020. În 2019, 10.772 au fost ucişi sau răniţi în total.


Citeşte şi: Putin vrea prelungirea acordului New START cu 5 ani

Potrivit raportului, 2.958 de civili au fost ucişi şi 5.542 răniţi în 2020. Mai mult de o treime dintre cei ucişi şi răniţi erau copii şi femei, potrivit cifrelor organizaţiei.

Aceasta înseamnă că, în medie, opt civili au fost ucişi şi 15 răniţi zilnic.

Talibanii au fost responsabili pentru 53% din victime, în timp ce guvernul şi forţa internaţională pentru 15%.

Niciun grup sau persoană nu şi-a asumat responsabilitatea pentru 25% din atacurile care au provocat victime civile, iar pentru restul au fost acuzate Statul Islamic (SI) şi tirurile de artilerie lansate de pe teritoriul pakistanez.

Bombele plasate la marginea drumului şi cele magnetice, urmate de uciderile ţintite, ar fi principalele cauze ale victimelor civile în 2020.

Citeşte şi: O chinezoaică face ÎNCHISOARE pentru că a ascuns simptomele coronavirusului

AIHRC menţionează că un motiv al ratei mai scăzute a victimelor îl reprezintă mai puţine atacuri majore ale talibanilor.

Talibanii au căzut de acord cu Statele Unite la sfârşitul lunii februarie să nu mai efectueze atacuri teroriste complexe în centrele urbane. Cu toate acestea, conflictul dintre insurgenţi şi forţele de securitate afgane a continuat anul trecut, în ciuda începerii negocierilor de pace.

SI comite de asemenea cu regularitate atacuri în ţară.