Bilanţul în urma unei alunecări de teren produsă în apropierea unei viitoare hidrocentrale finanţate de China pe insula indoneziană Sumatra a crescut la 10 morţi, au anunţat autorităţile joi, după încheierea operaţiunilor de căutare, relatează AFP, potrivit agerpres.
Ploile abundente au provocat joia trecută alunecări de noroi în zona şantierului barajului şi a centralei hidroelectrice Batang Toru din Sumatra de Nord, îngropând aproximativ 13 persoane. Trei dintre victime sunt în continuare date dispărute.
Citește și : Politicienii germani vor să limiteze mandatul de cancelar! Merkel este la putere de 16 ani
”Operaţiunile de căutare au fost sistate” după degajarea a 10 cadavre, a declarat pentru AFP şeful agenţiei locale pentru gestionarea dezastrelor, Hotmatua Rambe.
Cel puţin doi copii se numără printre victime. Corpul unui angajat chinez din cadrul proiectului a fost identificat miercuri.
La momentul dezastrului, angajaţii proiectului verificau la faţa locului, joia trecută, dacă exista riscul producerii unor alunecări de teren.
Un alt angajat chinez a reuşit să scape fugind din calea alunecării de noroi.
Construcţia barajului face parte din ambiţiosul program al Chinei numit „Noile drumuri ale mătăsii”. Însă proiectul a fost criticat pentru pagubele pe care le cauzează în această zonă de pădure tropicală din Sumatra, care găzduieşte cel mai rar dintre primatele lumii, urangutanul de Tapanuli, dar şi alte specii rare.
Oamenii de ştiinţă au avertizat că ”terenul care înconjoară barajul Batang Toru prezintă un risc mediu până la ridicat de alunecare de teren din cauza precipitaţiilor abundente, a înălţimii şi a scurgerii deficitare a apei”, a subliniat Amanda Hurowitz din cadrul organizaţiei ecologiste Mighty Earth, citată într-un comunicat emis săptămâna aceasta.
Viiturile şi alunecările de teren se produc frecvent în arhipelagul indonezian în timpul sezonului ploios.
La începutul lunii aprilie, peste 200 de persoane şi-au pierdut viaţa într-un grup de insule din estul ţării şi Timorul de Est vecin din cauza torenţilor de noroi şi de aluviuni provocaţi de ciclonul Seroja.
Citește și : Un fost prezentator de ştiri a fost ASASINAT în Kandahar
Agenţia indoneziană pentru gestionarea dezastrelor naturale estimează că aproximativ 125 de milioane de indonezieni, aproape jumătate din populaţie, trăiesc în zone cu risc de alunecări de teren.
Potrivit ecologiştilor, alunecările de teren sunt favorizate de defrişări şi de măsurile precare pentru prevenirea riscurilor.