DISTRIBUIȚI
A local resident affected by the tsunami stands next to debris in Carita beach in Pandeglang, Banten province, Indonesia, December 24, 2018. REUTERS/Jorge Silva

Tsunamiul care a afectat Indonezia în weekend s-a soldat cu 426 de morţi, potrivit unui bilanţ revizuit în scădere de autorităţi, din cauza unor dublări în evidenţe, relatează AFP, scrie news.ro .

Un bianţ anterior anunţa 430 de morţi, iar confuzia a fost imputată faptului că decese au fost întegistrate separat.


Citește și : O furtună a perturbat traficul aerian în centrul SUA

Aproximativ 20 de persoane erau date în continuare dispărute.

Autorităţile au dublat însă numărul oficial al persoanelor deplasate – la 40.000 – şi au anunţat 7.202 de răniţi – un număr cu mult mai mare decât cel anunţat în bilanţul precedent, de 1.495.

Tsunamiul a avut loc sâmbătă seara, în Strâmtoarea Sunda, care desparte insulele Sumatra şi Java, devastând litoralul.

Potrivit unor experţi, această tragedie a urmat unei erupţii considerate moderate a lui Anak Krakatoa, „copilul” legendarului Vulcan Krakatoa, care a provocat o surpare submarină a unei părţi a vulcanului şi deplasarea unor mase de apă.

Indonezia a şi-a crescut joi nivelul alertei cu privire la vulcan, a cărui activitate ar putea cauza un nou tsunami sângeros.

Aproape 1.300 de locuinţe au fost distruse de tsunami.

”Recomandăm persoanelor care locuiesc în apropiere de plajă să se mute altundeva permanent”, a îndemnat, la Kakarta, într-o conferinţă de presă, un purtător de cuvânt al Agenţiei naţionale indoneziene de gestionarea catastrofelor Sutopo Purwo Nugroho.

Raza zonei interzise în jurul lui Anak a fost lărgită joi, cu cinci kilometri.

Citește și : Marina Regală australiană a capturat peste 900 kilograme de heroină în Marea Arabiei

Imagini satelitare înregistrate înainte şi după tsunami de Agenţia Spaţială japoneză relevă că o porţiune de doi kilometri pătraţi s-a surpat în mare.

Acesta este al treilea cataclism care devastează arhipelagul în ultimele şase luni, după o serie de cutremure pe Insula Lombok în iulie şi august, iar apoi un tsunami la Palu, pe Insula Sulawesi, soldat cu 2.200 de morţi şi mii de persoane date dispărute, în septembrie.

Indonezia se află pe Centura de Foc a Pacificului, o zonă cu o puternică activitate seismică şi erupţii vulcanice. Ea are 127 de vulcani activi.