DISTRIBUIȚI
usgs.gov

Puternicul seism cu magnitudinea de 8,2 care s-a produs în sudul Mexicului în noaptea de joi spre vineri a făcut cel puţin 15 morţi, au anunţat autorităţile mexicane, citate de AFP, potrivit agerpres.

Totalul victimelor „este de 15, pe baza numărătorii efectuate de statele federale”, a declarat directorul Protecţiei Civile din Mexic, Ricardo de la Cruz, pentru postul Milenio TV. Seismul din noaptea de joi spre vineri a fost cel mai puternic cutremur de pământ produs în Mexic în ultimul secol.


Potrivit DPA, bilanţul victimelor a fost confirmat şi de preşedintele mexican Enrique Pena Nieto, citat de Foro TV.

Enrique Pena Nieto a făcut această dezvăluire în faţa jurnaliştilor mexicani după ce a ieşit dintr-o reuniune a Centrului Naţional pentru Prevenirea Dezastrelor, relatează acest post de televiziune.

Citeşte şi: Cutremur foarte puternic în largul coastelor Mexicului. Cinci oameni au murit –FOTO/VIDEO

Zece persoane au fost ucise în statul Oaxaca, a spus preşedintele mexican. Alte trei au murit în statul Chiapas şi două în statul Tabasco.

Pe Twitter, preşedintele Enrique Pena Nieto a spus că seismul produs noaptea trecută pe coasta sud-vestică a Mexicului a fost cel mai puternic cutremur de pământ înregistrat în această ţară în ultimul secol.

Preşedintele mexican a mai spus că seismul a produs şi importante pagube materiale. Un milion de persoane au rămas fără electricitate, însă aceasta a fost restabilită în ultimele ore pentru 800.000 dintre ele.

Au fost înregistrate deja 62 de replici ale seismului şi este posibil ca una dintre replicile viitoare să aibă o magnitudine de până la 7,2.

Seismul a fost atât de puternic încât clădirile s-au zguduit violent în capitala Mexicului, Ciudad de Mexico, aflată la o distanţă de 1.000 de kilometri, şi au determinat autorităţile locale să emită o alertă de tsunami.

Pacific Tsunami Warning Center a anunţat că valuri cu înălţimea de 1 metru (peste nivelul mediu al mareelor) au fost măsurate lângă Salina Cruz. Valuri mai mici au fost observate în apropiere de alte regiuni de coastă sau în larg, unde au fost măsurate cu ajutorul unor balize.

Citeşte şi: CATASTROFALA Irma a ucis 14 oameni în Caraibe şi se îndreaptă cu putere spre Florida – FOTO/VIDEO

Acelaşi centru prevede că alte ţări din America Centrală, precum Ecuador, El Salvador şi Guatemala, s-ar putea confrunta cu valuri cu înălţimi de până la un metru.

Mexicul se află într-o zonă de întâlnire între cinci plăci tectonice, unde este înregistrată o puternică activitate seismică, informează AFP.

În septembrie 1985, un cutremur de pământ cu magnitudinea de 8,1 a devastat mare parte din capitala Ciudad de Mexico şi a făcut peste 10.000 de victime.

După acea tragedie, autorităţile mexicane au întărit reglementările în domeniul construcţiilor de clădiri şi au dezvoltat un sistem de alertă pe baza unor senzori amplasaţi în regiunile de coastă.