DISTRIBUIȚI
The Independent

Cel puţin 54 de combatanţi kurzi şi rebeli sirieni pro-turci au fost ucişi în cele trei zile de confruntări în nord-vestul Siriei, unde Turcia a lansat sâmbătă o ofensivă împotriva enclavei kurde Afrin, a anunţat luni Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), citat de AFP.

‘Loviturile aeriene turceşti şi confruntările au ucis 26 de combatanţi în tabăra kurdă’, a indicat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane, adăugând că 19 combatanţi au pierit de partea turcă, între care rebeli sirieni susţinuţi de Ankara. Potrivit acestuia, ‘nouă corpuri sunt în continuare neindentificate’, conform agerpres .


De sâmbătă, 22 de civili şi-au pierdut viaţa în bombardamentele efectuate de armata turcă, plus încă două victime provocate de tirurile kurde vizând zone siriene controlate de rebelii susţinuţi de Ankara, conform noului bilanţ al OSDO. Ankara neagă însă că ia la ţintă civili.

Citește și : Traian Băsescu a contestat decizia Judecătoriei Chişinău cu privire la decretul prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova

Turcia a lansat sâmbătă o ofensivă împotriva miliţiei kurde siriene Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), pe care o consideră drept teroristă şi care controlează regiunea Afrin de la frontiera siriano-turcă.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a asigurat luni că Turcia nu va da înapoi în ce priveşte ofensiva împotriva YPG în enclava Afrin, afirmând că aceasta se desfăşoară în acord cu Moscova, actor-cheie în conflictul din Siria, notează AFP.

Moscova nu a confirmat oficial existenţa unui acord cu Ankara, dar analiştii apreciază că o ofensivă majoră nu ar fi putut fi desfăşurată în Siria fără acceptul Rusiei, care controlează în special spaţiul aerian din nordul ţării.

Comandantul suprem al miliţiilor YPG, Sipan Hemo, a acuzat luni Rusia de trădare pentru că nu a descurajat Ankara să atace regiunea Afrin, conform unui comunicat postat pe site-ul oficial al YPG (www.ypgrojava.org), citat de portalul rusesc Lenta.ru.

‘Rusia în prezent este aliat al statului turc (…) şi se află la un pas de război cu noi (…). Noi am avut înţelegeri cu Rusia, dar ea le-a ignorat, trădându-ne’, subliniază comandantul kurzilor în comunicat. El a adăugat că acum kurzii au văzut faţa adevărată a Moscovei, iar Rusia a devenit un ‘un stat fără principii’.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, s-a limitat să afirme că Moscova urmăreşte acţiunile armatei turce în regiunea Afrin.

Secretarul de stat american Rex Tillerson a reiterat luni la Londra apelul SUA la ‘reţinere’ pentru ‘toate părţile’ în Siria, după ofensiva turcă în enclava kurdă, recunoscând totuşi ‘dreptul legitim al Turciei’ de a se ‘proteja’.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească luni la apelul Franţei în problema acestui nou front deschis în conflictul din Siria.