DISTRIBUIȚI
Anadolu

Un studiu israeliano-german demonstrează, având ca bază de pornire excesul de mortalitate asociată noului coronavirus din 103 ţări, că bilanţul mondial al deceselor este cu cel puţin un milion mai mare decât cele 4,5 de milioane înregistrate oficial de la începerea pandemiei, relatează EFE, scrie agerpres.

Baza de date creată pentru acest studiu (World Mortality Database) arată că o mare parte din aceste ţări nu au informat, deliberat sau din lipsă de capacitate, numărul real al deceselor provocate de COVID-19.


Citește și :  Petrolierul Mercer Street a ancorat într-un port din Emiratele Arabe Unite

Deşi unele ţări latino-americane au informat cu peste 50% mai multe decese decât cele sperate, multe dintre acestea au renunţat la notificări: astfel Bolivia a înregistrat de 2,5 ori mai multe decât cele raportate, Ecuador de 2,9 ori mai multe, iar Mexicul cu 2,1 ori mai multe.

Studiul, publicat în revista ştiinţifică Life, asigură că în Rusia au murit de patru ori mai multe persoane decât cele comunicate, 551.000 în loc de 135.000, iar în Uzbekistan de 29 ori mai multe – 21.500 faţă de cele 740 raportate.

În ţări precum Spania, Italia, Ţările de Jos sau Marea Britanie – cele mai afectate de pandemie din Europa – se estimează că rata deceselor neraportate a fost de 1,5 în primul val şi de 1 în al doilea val.

Cercetătorii au inclus în baza lor de date deceselor survenite în anii anteriori, excesul de mortalitate şi datele oficiale privind decesele asociate COVID-19 de la declanşarea pandemiei până în iulie 2021 pentru a trage concluziile acestui studiu.

În ce priveşte Orientul Mijlociu, în Israel excesul de mortalitate a fost mai mic decât cei raportat – 5.000 în loc de 6.400- în schimb, în Egipt a fost de 13 ori mai mare decât bilanţul oficial -196.000 faţă de 15.000-.

Citește și : Iranul înregistrează un nou record de infectări zilnice

Au fost incluse şi ţările care nu au avut un exces de mortalitate asociată COVID-19, precum Danemarca şi Norvegia.

„Rezultatele noastre prezintă o imagine completă a impactului COVID-19 şi sperăm ca aceste date şi metodologia lor să ducă la o mai bună înţelegere a pandemiei şi să scoată în evidenţă importanţa codului adoptat şi difuzarea rapidă a informaţiilor”, a declarat unul dintre realizatorii studiului, Ariel Karlinsky, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, alături de cercetătorul german Dimtry Kobak de la Universitatea din Tübingen.