DISTRIBUIȚI
afp

Cel puţin 43 de persoane au murit în inundaţii de o amploare inedită care afectează Iranul în ultimele zece zile, iar preşedintele ţării, Hassan Rohani, a vizitat miercuri provincia Golestan (nord-estul ţării), una dintre cele mai lovite de această calamitate, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În data de 19 martie, averse violente au provocat primul val de inundaţii în nordul ţării, soldate cu cel puţin 10 morţi, potrivit primului bilanţ oficial.


Citește și : Theresa May și-a anunțat DEMISIA – LIVE VIDEO

Intemperiile au lovit apoi provinciile din sudul şi vestul ţării, cunoscut pentru ariditatea sa, provocând 33 de morţi, la 25 martie, potrivit echipelor de salvare şi Semilunii Roşii iraniene.

Vizitând provincia Golestan, preşedintele Rohani a calificat inundaţiile de „fenomen fără precedent”. În total „25 dintre cele 31 de provincii” au fost afectate, potrivit site-ului oficial al guvernului.

Provincia Golestan a fost una dintre primele regiuni afectate. Miercuri, echipele de salvare au informat că şapte persoane au pierit săptămâna aceasta în naufragiul unei ambarcaţiuni „pline cu membri de salvare şi victime”, potrivit agenţiei Tasnim.

Potrivit autorităţilor, inundaţiile au provocat moartea a 19 persoane şi rănirea altor 100 în oraşul Shiraz (sud) unde a fost declarată joi zi de doliu. Semiluna Roşie iraniană a anunţat de asemenea decesul a şapte persoane în alte cinci provincii ale ţării.

Citește și : Tânăr palestinian, ucis de trupele israeliene în urma unor confruntări în Cisiordania

Intemperiile se deplasează în prezent spre estul ţării iar serviciile meteo au avertizat cu privire la noi averse care ar putea afecta această regiune sâmbătă. Autorităţile au trimis un SMS de avertizare populaţiei, iar televiziunea a difuzat recomandări de securitate.

Potrivit primelor estimări, inundaţiile au provocat pagube de sute de milioane de dolari.