DISTRIBUIȚI
The five-star Hotel Saratoga is heavily damaged after an explosion in Old Havana, Cuba, Friday, May 6, 2022. (AP Photo/Ramon Espinosa)

Explozia la un cunoscut hotel din centrul Havanei a provocat moartea a cel puțin 22 de persoane și rănirea a peste 70, au declarat martorii și mass-media de stat, informează mediafax.

Președintele Miguel Diaz-Canel a declarat că explozia de la istoricul Hotel Saratoga pare să fi fost cauzată de o scurgere de gaz.


Citește și : Jumătate din teritoriul Ucrainei este contaminat în prezent cu mine sau proiectile neexplodate (Kiev)

„În niciun caz nu a fost vorba de o bombă sau de un atac”, a declarat președintele pentru Reuters.

Explozia a provocat un scurt val de panică în cartierul istoric vechi din Havana, care a început treptat să se redeschidă pentru turiști după pandemie.

Sute de cubanezi și turiști deopotrivă s-au adunat în apropierea hotelului, sub un soare torid, în timp ce poliția izola zona.

Explozia a zdruncinat o școală din apropiere, în care erau peste 300 de elevi, au declarat autoritățile sanitare. Cel puțin 15 copii au fost raportați ca fiind răniți până vineri seara târziu, a declarat Ministerul Sănătății, iar un copil a murit.

Ministrul cubanez al turismului, Juan Carlos Garcia, a declarat că niciun străin nu a fost ucis sau rănit în explozie, potrivit primelor informații.

Hotelul, adăpostit într-o clădire veche de peste un secol, fusese închis și doar muncitorii se aflau în interior în momentul exploziei, a declarat televiziunea de stat, citându-l pe Roberto Enrique Calzadilla, un reprezentant al companiei administrate de militari care operează multe dintre hotelurile din țară.

Citește și : Ucraina şi Rusia au efectuat un nou schimb de prizonieri

Explozia a învăluit clădirea și străzile din jur în coloane de fum negru și praf.

Hotelul Saratoga, în stil neoclasic, a fost remodelat de o companie britanică după căderea Uniunii Sovietice și, timp de mulți ani, a fost considerat locul de cazare pentru oficialii guvernamentali și celebritățile în vizită. În ultima vreme, își pierduse din strălucire odată cu deschiderea unor noi hoteluri în Havana, dar era în continuare un loc de cinci stele.