DISTRIBUIȚI
The Straits Times

Bilanţul erupţiei vulcanului Semeru din Indonezia a crescut de la unu la 13 morţi, a raportat duminică agenţia de gestionare a dezastrelor, în timp ce echipele de salvare continuă să cerceteze zona, notează AFP, potrivit agerpres.

„Bilanţul este acum de 13 morţi. Salvatorii au găsit mai multe corpuri”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al agenţiei, Abdul Muhari, precizând că 10 persoane surprinse de erupţia de sâmbătă au fost găsite în viaţă în zona situată în estul Insulei Java.


Citește și : Turcia riscă sancţiuni europene drastice în cazul lui Osman Kavala

Imaginile au arătat un uriaş nor de cenuşă şi fum ridicându-se din craterul vulcanului sâmbătă, în jurul orei locale 15.00 (7.00 GMT), declanşând panică în rândul locuitorilor satelor din vecinătate care au fugit în timp ce regiunea s-a scufundat în întuneric în plină după-amiază.

Satul Lumajang a fost acoperit cu un strat gros de lavă rece şi cenuşă, potrivit corespondenţilor AFP, iar locuitorii din mai multe de sate au fost nevoiţi să meargă în adăposturi şi moschei pentru a-şi petrece noaptea.

Cel puţin 57 de persoane au fost rănite în erupţie, dintre care 41 cu arsuri, a anunţat agenţia de gestionare a dezastrelor într-un comunicat.

Muntele Semeru, cel mai înalt din Java, are o înălţime de 3.676 de metri. Imagini ale Agenţiei de meteorologie şi geofizică din Indonezia au arătat cenuşă căzând în Oceanul Indian.

Citește și : Preşedintele Botswanei spune că diplomaţii străini au venit infectaţi cu Omicron din Europa

Ultima erupţie majoră a vulcanului Semeru a avut loc în decembrie 2020. Atunci, mii de persoane au fost nevoite să fugă şi sate întregi au fost acoperite cu cenuşă.

Indonezia, o ţară în care se află 127 de vulcani activi, se situează în aşa numitul „Cerc de foc al Pacificului”, fiind afectată frecvent de cutremure majoritatea de mică intensitate.