DISTRIBUIȚI
About Hungary

Portugalia a raportat duminică 295 de decese de coronavirus, cu 29 mai mult decât în ajun şi a depăşit 11.000 de contagieri, în condiţiile în care creşte presiunea asupra spitalelor şi este nevoie de o majorare a dotărilor medicale, relatează EFE, scrie agerpres.

Potrivit ultimului buletin al Direcţiei Generale de Sănătate (DGS), numărul contagierilor a ajuns la 11.278, o creştere cu 7,2 % faţă de sâmbătă, şi s-au înregistrat în acest interval 29 de decese, fiind cel de-al doilea bilanţ cel mai sumbru în 24 de ore până la această dată.


Citește și : Peste 65.000 de decese de COVID-19 la nivel mondial (bilanţ AFP)

Din totalul cazurilor, 1.084 de persoane au fost spitalizate, iar 267 au nevoie de terapie intensivă, reprezentând o creştere faţă de anteriorul bilanţ (1.075 internări şi 251 la Terapie Intensivă). „Creşte numărul bolnavilor care necesită internare şi terapie intensivă”, ceea ce presupune o mai „mai mare presiune asupra spitalelor”, a recunoscut titulara sănătăţii, Marta Temido.

Indicele de mortalitate provocată de coronavirus în Portugalia s-a situat la 2,6 %, un procent – potrivit doamnei Temido -, ce ilustrează nu doar angajamentul Serviciului Naţional de Sănătate (SNS), ci şi factori care ţin de structura demografică a populaţiei.

În Portugalia, decesele asociate COVID-19 sunt contorizate indiferent dacă intervin în spitale, la domiciliu sau în azilurile de bătrâni. Aproape 96 % dintre cei decedaţi aveau peste 60 de ani iar restul se încadrau în categoria de vârstă 40 – 59 de ani.

Citește și : Un spital din Israel permite familiilor să-şi ia rămas bun de la pacienţii aflaţi pe moarte de COVID-19

La începutul lunii martie, SNS avea în dotare 1.142 ventilatoare pentru asistenţa bolnavilor, iar în urma achiziţiilor, împrumuturilor sau a donaţiilor numărul aparatelor a ajuns sâmbătă la 1.538.

Duminică a aterizat la Lisabona un avion din China, cu 20 de tone de echipamente medicale, inclusiv 144 de ventilatoare şi un milion de măşti de protecţie.