DISTRIBUIȚI
Sputnik

Un avion rus de transport militar s-a prăbuşit marţi la aterizarea la baza aeriană rusă de la Hmeimim, în vestul Siriei, a anunţat Ministerul Apărării de la Moscova, care a revizuit la 39 numărul celor decedaţi, toţi militari, transmite AFP.

Primul comunicat informa că toate cele 32 de persoane aflate la bord – 26 de pasageri şi şase membri ai echipajului – şi-au pierdut viaţa în accident, conform agerpres.


Avionul Antonov An-26 s-a prăbuşit în jurul orei 12.00 GMT la 500 de metri de pista de aterizare, a indicat ministerul, într-un comunicat citat de agenţiile de presă ruse.

Citește și : Raidurile aeriene efectuate de Rusia în Siria ar putea fi calificate drept crimă de război (ONU)

Cu excepţia prăbuşirii în Marea Neagră a unui avion rusesc Tupolev 154 care se îndrepta spre aceeaşi bază în decembrie 2016, când au murit 92 de persoane, acesta este cel mai grav accident legat de intervenţia militară declanşată de Rusia în Siria în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad.

Bilanţul accidentului de marţi urcă la 84 numărul militarilor ruşi care şi-au pierdut viaţa în Siria de la începutul intervenţiei Moscovei, conform datelor oficiale.

Accidentul ‘pare să fi fost cauzat de o problemă tehnică’, adaugă Ministerul Apărării, precizând că aparatul nu a fost vizat de tiruri.

O comisie a ministerului va studia ‘toate versiunile posibile a ceea ce s-a întâmplat’, menţionează comunicatul, fără a da detalii despre ocupanţii avionului sau circumstanţele accidentului.

Un purtător de cuvânt al parchetului militar, citat de TASS, a declarat că a fost deschisă o anchetă vizând posibile încălcări ale regulilor de securitate. Comitetul de anchetă rus a menţionat, într-un comunicat, că a deschis la rândul său o anchetă şi că avionul efectua un zbor regulat.

Aparatele An-26 sunt utilizate de arma rusă pentru transport de trupe sau materiale pe teritoriul Siriei, a scris Kommersant, în timp ce mai multe surse media au relatat că avionul decolase de la baza militară siriană Kweires, de unde urma să ajungă la Hmeimim.

Preşedintele Vladimir Putin a fost informat despre accident şi a transmis condoleanţe familiilor victimelor, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru agenţiile ruse.

Baza aeriană Hmeimim, situată în fieful alawit al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a fost mai întâi pusă la dispoziţia Rusiei de regimul de la Damasc la începutul intervenţiei militare ruse, în septembrie 2015. Ulterior a devenit o bază permanentă a aviaţiei ruse, care a desfăşurat zeci de avioane de atac şi de bombardiere.

În ultimele luni, baza a fost vizată de mai multe atacuri, cel mai important având loc la 31 decembrie, când tiruri de mortiere cu autori neprecizaţi au ucis doi militari şi au avariat grav şapte avioane.

An-26, un bimotor cu elice, de scurt şi mediu curier, poate transporta până la 40 de persoane. A fost lansat în 1969, ultimele modele fiind fabricate în 1986.