DISTRIBUIȚI

Un corp a fost găsit sub dărâmăturile provocate de o alunecare de teren în Norvegia, ridicând la patru numărul morţilor, au anunţat sâmbătă autorităţile care continuau în cursul nopţii operaţiunile pentru a găsi şase dispăruţi, notează AFP, potrivit agerpres.

„Am descoperit o nouă persoană moartă. Era în aceeaşi zonă ca şi al treilea corp. Am scos cele două corpuri”, a explicat la începutul serii un responsabil al poliţiei, Knut Hammer, într-o conferinţă de presă.


Citește și : Atentat sinucigaş în Somalia: patru morţi, între care doi cetăţeni turci

Operaţiunile continuau în timpul nopţii, la trei zile după o impresionantă alunecare de teren produsă în localitatea Ask, din municipalitatea Gjerdrum, la nord-est de Oslo, care a mai făcut zece răniţi, dintre care unul grav.

Echipele de salvare sunt de părere că ar mai putea găsi supravieţuitori în buzunare de aer din clădirile încă parţial intacte. Brigada canină a semnalat diferite locuri în zona unde salvatorii vor acţiona. Unul din câinii care participa la operaţiuni a fost rănit în căutări.

Poliţia, care dezvăluie informaţiile pe măsură ce situaţia evoluează, a publicat vineri o listă cu numele celor zece persoane dispărute, doi copii cu vârsta de 2 şi respectiv 13 ani şi opt adulţi. Ea a anunţat sâmbătă identitatea persoanei găsite în ajun. Este vorba despre un bărbat de 31 de ani, Eirik Gronolen.

La Ask, alunecarea de teren produsă la 30 decembrie a antrenat evacuarea a circa o mie de persoane care nu se pot întoarce acasă din cauza terenului instabil. Pământul s-a surpat în continuare în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Mai mult de zece case şi 31 de cabane s-au prăbuşi şi unele case s-au deplasat 400 de metri.

Potrivit Direcţiei norvegiene a apelor şi energiei (NVE), alunecarea de teren a cuprins un teren cu o lăţime de 350 de metri şi o lungime de 800.

Citește și : Talibanii afgani nu sunt pregătiţi pentru încetarea focului (negociator)

Solul unde s-a produs alunecarea de teren are o compoziţie argiloasă, specifică pentru Norvegia şi Suedia, care poate deveni fluidă prăbuşindu-se cu rapiditate.

Sosită la faţa locului, prim-ministrul Erna Solberg a subliniat că această alunecare de teren este ”una dintre cele mai mari” petrecute vreodată în ţara sa.

Regele Harald, soţia sa, Sonja, şi prinţul moştenitor Haakon sunt aşteptaţi la Gjerdrum duminică la sfârşitul dimineţii.