DISTRIBUIȚI
A local resident affected by the tsunami stands next to debris in Carita beach in Pandeglang, Banten province, Indonesia, December 24, 2018. REUTERS/Jorge Silva

Bilanţul în urma unui tsunami care a lovit Indonezia după o erupţie vulcanică a crescut la 281 de morţi şi peste 1.000 de răniţi, a anunţat luni Agenţia naţională de gestionare a catastrofelor, citată de dpa şi AFP, potrivit agerpres.

„Numărul victimelor va continua să crească, la fel şi pagubele”, a declarat purtătorul de cuvânt al agenţiei, Sutopo Purwo Nugroho, precizând că 57 de persoane sunt date dispărute. Precedentul bilanţ indica 222 de morţi.


Citeşte şi: Puterea din Nicaragua arestează o jurnalistă incomodă şi o acuză de terorism

Sute de clădiri au fost distruse de tsunami, care a lovit coastele meridionale din Sumatra şi extremitatea occidentală a insulei Java sâmbătă în jurul orei locale 21.30 (14.30 GMT). Valul s-a stârnit după erupţia unui vulcan cunoscut sub numele de „copil” al legendarului Krakatoa, Anak Krakatoa.

Potrivit autorităţilor, tsunamiul probabil a fost declanşat de o maree înaltă din cauza fenomenului de Lună Nouă, conjugată cu o alunecare de teren submarină provocată de erupţia lui Anak Krakatoa, mică insulă vulcanică din strâmtoarea Sunda care separă Java şi Sumatra.

Citeşte şi: Trump : Oricine altcineva ar fi considerat erou după retragerea trupelor americane din Siria

Echipe dotate cu excavatoare şi alte echipamente grele încercau luni să degajeze dărâmăturile în căutarea supravieţuitorilor.

Experţii au avertizat împotriva riscului producerii unor noi valuri ucigaşe din cauza activităţii vulcanice, în timp ce autorităţile consideră că bilanţul s-ar putea înrăutăţi.