DISTRIBUIȚI
Council on Foreign Relations

Preşedintele american Joe Biden va găzdui, luni, o întrevedere virtuală cu omologul său mexican Andres Manuel Lopez Obrador pentru a discuta în principal despre migraţie, pe fondul afluxului de minori neînsoţiţi la frontiera de sud a SUA, relatează AFP, potrivit agerpres

Acest al doilea summit bilateral virtual, după cel cu premierul canadian Justin Trudeau, va fi ocazia pentru succesorul lui Donald Trump de a-şi afişa apropierea de vecinii SUA.


Citește și : Guvernul israelian este obligat să limiteze monitorizarea cazurilor de coronavirus de către serviciile de securitate

În afară de cooperarea în privinţa migraţiei, lupta împotriva COVID-19 şi cooperarea economică se vor afla de asemenea pe agenda discuţiilor, conform Casei Albe.

Mii de minori, care vin în majoritate din America Centrală şi trec prin Mexic, au ajuns la frontiera SUA în cursul ultimelor săptămâni.

Unii dintre ei sunt închişi în centre speciale, în aşteptarea unei eventuale regrupări cu familiile lor în SUA, însă unele voci denunţă această practică, spunând că aminteşte de cea din timpul preşedinţiei Trump.

„Acest lucru este inacceptabil, indiferent de preşedinte sau partid”, a scris pe Twitter democrata Alexandria Ocasio-Cortez, membră a Congresului, ca reacţie la un articol despre redeschiderea de centre pentru aceşti copii în Texas.

Chestionată în legătură cu aceste practici, Casa Albă a explicat că este vorba de o situaţie specială legată de pandemie.

„Din cauza COVID-19, am fost nevoiţi să redeschidem un loc care fusese închis. Copiii nu pot sta în paturi unii lângă alţii, avem nevoie de spaţiu”, a explicat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a lui Joe Biden.

Citește și : Ungurii se vaccinează, dar nu știu cu ce! Socialiștii de la Budapesta protestează

Această întrevedere virtuală va fi ocazia pentru Biden de a confirma revirimentul SUA în privinţa chestiunilor legate de migraţie, după ce el a anulat de la debutul mandatului cele mai controversate măsuri ale precedesorului său, printre care şi planul construirii unui zid la frontiera cu Mexicul.

SUA şi Mexic au o frontieră lungă de 3.200 de kilometri.