DISTRIBUIȚI
© Bloomberg

Preşedintele american, care urmează să susţină un discurs marţi, la New York, în faţa Adunării Generale a ONU, va afirma că „nu crede în noţiunea unui nou Război rece”, a declarat luni un înalt responsabil al administraţiei americane, relatează AFP, potrivit agerpres.

Joe Biden „va declara mâine că nu crede în noţiunea unui nou Război rece cu o lume divizată în blocuri”, a declarat această sursă, pe fondul unei puternice rivalităţi între Washington şi Beijing.


Citește și : Copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani din Marea Britanie vor fi vaccinaţi începând cu săptămâna viitoare

Preşedintele americane „crede într-o concurenţă puternică, intensă şi care se supune unor principii”, a adăugat ea.

Joe Biden, care i-a nemulţumit pe aliaţi prin gestionarea sa percepută drept foarte unilaterală a retragerii din Afganistan şi care a provocat o gravă criză diplomatică cu Franţa din cauza unui contract mare de armament pierdut de Paris, vine la New York cu un discurs de raliere, potrivit acestui înalt responsabil.

Joe Biden vrea să transmită comunităţii internaţionale că „a închis capitolul războiului” şi „a deschis un capitol consacrat unei diplomaţii americane personalizate, determinate şi eficiente, care se defineşte prin cooperarea cu aliaţii şi partenerii (SUA) pentru a rezolva probleme care nu pot fi rezolvate prin forţă militară”.

Înaltul responsabil a estimat, în ceea ce priveşte reputaţia internaţională a SUA, că „situaţia este în realitate mai degrabă pozitivă, în pofida perspectivelor diferite asupra Afganistanului şi a problemelor pe care le gestionăm în prezent împreună cu Franţa”.

În ceea ce priveşte acest ultim punct, înaltul responsabil a confirmat informaţia furnizată de Paris, potrivit căreia, preşedintele american a solicitat discuţia cu liderul francez. „Suntem nerăbdători” să avem această conversaţie telefonică.

Citește și : Italia ar putea organiza un referendum privind liberalizarea consumului de canabis

Joe Biden „vrea să-şi exprime dorinţa de a lucra strâns cu Franţa în zona indo-pacifică şi pe scena internaţională”. „Cred că au un profund respect unul pentru celălalt”, a spus el.

Franţa a acuzat SUA că a încheiat fără să o anunţe o nouă alianţă care va face ca Australia să se echipeze cu submarine americane, ceea ce sabotează o comandă de mari dimensiuni încheiată de australieni cu francezii în urmă cu câţiva ani.