DISTRIBUIȚI
AP

Preşedintele SUA Joe Biden a declarat luni că Statele Unite vor încheia ”misiunea de luptă” în Irak până la sfârşitul anului pentru a începe o ”nouă etapă” de cooperare militară cu această ţară, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Nu vom fi la sfârşitul anului într-o misiune de luptă” în Irak, dar ”cooperarea noastră împotriva terorismului va continua chiar şi în această nouă etapă, despre care discutăm”, a declarat Joe Biden, alături de premierul irakian Mustafa al-Kazimi, pe care îl primeşte luni la Casa Albă.


Citește și : SUA vor continua raidurile aeriene în sprijinul trupelor afgane dacă talibanii nu-şi opresc ofensiva

El a explicat că ”rolul” armatei americane în Irak va fi de ”a forma” şi ”asista” forţele irakiene împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI), fără a menţiona un calendar sau elemente concrete referitoare la efective.

„Relaţia noastră este mai solidă ca niciodată”, a declarat premierul irakian, care a venit la Washington pentru a primi un semnal politic care să-i permită să-şi consolideze poziţia foarte precară, cu trei luni înainte de alegerile legislative.

Citește și : SUA merg în direcția greșită în ce privește COVID-19, avertizează Fauci

În fruntea unei ţări devastate de corupţie, sărăcie şi pandemie – cu peste 12.000 de cazuri de contaminare cu coronavirus înregistrate în ultimele 24 de ore, fără precedent – Mustafa al-Kazimi este împărţit între aliatul american şi facţiunile puternice pro-Iran.

De fapt, experţii nu aşteaptă nicio schimbare majoră, deoarece prezenţa militară americană în Irak nu mai este considerată o forţă de intervenţie activă.