DISTRIBUIȚI
yahoo news

Cei doi posibili rivali în alegerile prezidenţiale din SUA din 2020, Joe Biden şi Donald Trump, s-au atacat din nou sâmbătă în legătură cu un caz controversat dezvăluit de un misterios avertizor de integritate asupra relaţiilor lor cu Ucraina, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Preşedintele republican Donald Trump este în centrul unei noi polemici, unele media americane acuzându-l că l-a încurajat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să îl ancheteze pe fiul lui Joe Biden, favoritul democrat pentru alegerile prezidenţiale din SUA.


Citește și : Prezenţa forţelor străine în Golf sporeşte ‘insecuritatea’ (Rouhani)

Acuzaţiile au apărut în urma unor dezvăluiri ale unui avertizor de integritate membru al serviciilor de informaţii americane.

„Totul pare un abuz de putere uriaş”, a declarat presei Biden, care face campanie la Des Moines, în statul Iowa.

„Ştiu cu cine am de-a face, autorul unor abuzuri în serie. Aşa e tipul ăsta. Abuzează de putere în orice fel poate. Când simte că îi este ameninţată puterea, nu se dă înapoi de la nimic”, a spus Biden, care părea să îşi stăpânească greu furia.

„Însă aici a depăşit limita”, a mai afirmat fostul vicepreşedinte american, care a spus de asemenea că îl va învinge pe Trump şi a cerut o anchetă asupra dezvăluirilor avertizorului de integritate.

Vineri, el a afirmat despre presupusele fapte că sunt „corupţie patentată” şi a cerut „cel puţin” ca Trump „să publice imediat transcrierea apelului telefon respectiv, pentru ca poporul american să judece singur”.

La rândul său, într-o serie de postări pe Twitter, Trump l-a acuzat pe rivalul său democrat că a cerut, când era vicepreşedinte, demiterea unui procuror ucrainean „care ancheta activităţile fiului său”.

Hunter Biden, al doilea fiu al fostului senator, a lucrat pentru o companie de gaz ucraineană începând din 2014, când tatăl tău era vicepreşedinte în mandatul lui Barack Obama.

„Nu-mi place să vorbesc cu fiul meu despre activităţile sale profesionale din străinătate”, a dat asigurări sâmbătă Biden, întrebat despre acuzaţiile lui Donald Trump. „Toată lumea a anchetat acest caz şi toată lumea a spus că nu a existat nimic în neregulă în acest caz”, a adăugat el.

Citește și : Orban: În Ungaria a fost construit statul democrat-creştin

Trump a postat sâmbătă pe Twitter un montaj video cu reportaje despre acest caz despre care s-a vorbit în media în 2015. Se vede cum Joe Biden confirmă că a intervenit pentru demiterea acestui procuror, dar precizează că acest lucru nu are nicio legătură cu fiul său.

Acuzând media şi pe democraţi că încearcă să evite să vorbească despre acest dosar, miliardarul american afirmă că ei „au fabricat prin urmare de la zero un caz” despre el şi despre „o conversaţie de rutină perfect normală cu preşedintele ucrainean”.