DISTRIBUIȚI
People

Casa Albă a confirmat vineri seară o apropiată reuniune între preşedintele Joe Biden şi liderul republican Kevin McCarthy, unde va fi discutat plafonul datoriei americane, subiect de dezacord la Washington, scrie AFP, potrivit agerpres.

Deşi agenda discuţiilor include acest plafon, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a subliniat într-un comunicat că se va discuta un întreg „grup de probleme” şi că această conversaţie va constitui pur şi simplu „una din întrevederile avute cu toţi liderii parlamentari la începutul anului”.


„Ridicarea plafonului datoriei nu este negociabilă”, a subliniat ea. „Este o obligaţie pentru această ţară şi liderii săi să evite haosul economic”, a mai spus purtătoarea de cuvânt.

Citește și : Mesajul transmis de Greta Thunberg la finalul Forumului Economic Mondial de la Davos: ‘Lăsaţi-l în pământ!’

Statele Unite au atins în această săptămână plafonul datoriei stabilit de Congres, iar aleşii trebuie să se pună de acord să-l majoreze. Trezoreria a declanşat joi „măsuri extraordinare” cu scopul de a continua să facă faţă obligaţiilor sale şi a evita incapacitatea de plată, în aşteptarea unui acord politic.

Joe Biden trebuie, astfel, să negocieze cu republicanii, care controlează Camera Reprezentanţilor cu o slabă majoritate, şi cu liderul lor, „speakerul” Kevin McCarthy, pentru a găsi un teren de înţelegere şi a vota o creştere a plafonului.

Acesta din urmă confirmase vineri mai devreme că acceptă invitaţia preşedintelui „de a se aşeza şi a discuta o creştere responsabilă a plafonului datoriei pentru a face faţă cheltuielilor publice iresponsabile”.

Partidul său ameninţă că va trage de timp în încercarea de a-i forţa pe democraţi să revină asupra anumitor programe ale guvernului federal.

Casa Albă a indicat în comunicatul său de vineri că se aşteaptă la „o dezbatere clară despre două viziuni foarte diferite pentru ţară – una care reduce cheltuielile sociale, cealaltă care le protejează -, iar preşedintele este bucuros să discute despre aceasta” cu şeful Camerei Reprezentanţilor.

Data întâlnirii cu Kevin McCarthy nu este încă stabilită.

Citește și : Serviciul de informaţii externe german, alarmat de pierderile pe care le înregistrează armata ucraineană în Bahmut

O incapacitate de plată a datoriei americane „ar provoca cu siguranţă o recesiune în Statele Unite şi ar putea conduce la o criză financiară globală”, a avertizat vineri secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, chestionată la CNN.

Limita actuală, 31.381 miliarde de dolari, a fost stabilită de Congres în decembrie 2021, după discuţii tensionate.

Înainte de aceasta, congresmenii au ridicat sau suspendat plafonul de 78 de ori cu începere din 1960, cel mai adesea fără nicio dificultate deosebită.