DISTRIBUIȚI
Express & Star

Preşedintele american Joe Biden a discutat vineri cu regele Iordaniei, Abdallah al II-lea, aflat în vizită la Washington, despre „mecanisme” pentru a limita violenţa în Israel şi în Cisiordania, potrivit unui comunicat al Casei Albe, citat de AFP, potrivit agerpres

Cei doi lideri „au discutat cu privire la instituirea unor mecanisme urgente pentru a limita violenţa, a atenua retorica (agresivă) şi a reduce tensiunile în Israel şi în Cisiordania”, precizează documentul.


Citește și : Noul comandant al forţelor americane din Orientul Mijlociu primeşte semnale de îngrijorare privind angajamentul SUA

Joe Biden a confirmat „sprijinul de neclintit” al SUA pentru Iordania, considerată „aliat crucial şi o forţă pentru stabilitatea în Orientul Mijlociu”.

El şi-a „reafirmat sprijinul pentru soluţia cu două state la conflictul israeliano-palestinian” şi a subliniat „necesitatea de a menţine status quo-ul istoric al Muntelui Templului/Al-Haram al-Sharif’, potrivit Casei Albe.

Preşedintele democrat a „recunoscut rolul crucial al regatului haşemit al Iordaniei ca gardian al locurilor sfinte musulmane din Ierusalim”, conform sursei citate.

Cei doi lideri au evocat în fine avantajele politice şi economice ale unei aprofundări a integrării regionale în domeniile infrastructurii, energiei, apei şi proiectelor de mediu.

Tensiunile au escaladat în regiune, în special în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel, unde ciocniri au avut loc în regiunea Jenin în cursul noilor operaţiuni ale armatei israeliene.

Citește și : Aderarea Suediei la NATO va avea un efect stabilizator

Violențe au izbucnit de altfel vineri la Ierusalim în cursul funeraliilor jurnalistei palestiniano-americane Shireen Abu Akleh, ucisă în cursul unei operaţiuni israeliene.