DISTRIBUIȚI

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi omologul său american, Joe Biden, speră ca, în pofida diferendelor, să-şi normalizeze relaţiile, a apreciat consilierul Kremlinului, Iuri Uşakov, citat miercuri de EFE, potrivit agerpres.

„Preşedintele nostru şi cel al SUA au menţionat că trebuie să aspire la normalizarea relaţiilor şi dezvoltarea cooperării”, a afirmat Uşakov, comentând summitul virtual între liderii Rusiei şi SUA care a durat aproape două ore şi a avut loc marţi.


Citeşte şi: PANICA creată de Omicron aruncă Europa într-o zonă foarte întunecată – Black News

Uşakov a subliniat totodată că, dat fiind „volumul problemelor”, acestea vor trebui soluţionate „în luni, poate chiar în ani”.

„Vom vedea cum va fi situaţia”, a declarat Uşakov, citat de agenţia RIA Novosti. El a adăugat că primul pas în vederea normalizării relaţiilor va consta în contacte între echipele ambilor preşedinţi.

Uşakov a subliniat că, „dată fiind responsabilitatea specială a ambelor ţări în chestiuni de stabilitate internaţională”, Putin şi Biden au căzut de acord „să nu stopeze dialogul” ruso-american, ci „să-l dezvolte la diferite nivele”, inclusiv la nivel de preşedinţi.

Totuşi, Uşakov a precizat că în timpul summitului virtual, Putin şi Biden nu au vorbit despre posibilitatea organizării unei reuniuni faţă în faţă, cu toate că o astfel de reuniune nu este exclusă în viitor.

„Mai întâi s-a organizat videoconferinţa şi apoi vom vedea cu privire la posibilitatea organizării unei reuniuni între ambii preşedinţi pe teren neutru într-un anumit moment în viitor”, a explicat el, care a confirmat că mare parte din discuţia de marţi dintre cei doi şefi de stat s-a concentrat asupra Ucrainei.

Pe de altă parte, subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, Victoria Nuland, a avertizat marţi că Putin a creat o capacitate militară la frontiera cu Ucraina mai amplă şi mai letală decât în 2014, an în care Rusia a invadat şi anexat peninsula ucraineană Crimeea.

Nuland a compărut în comisia pentru relaţii externe a Senatului SUA, unde a atras atenţia cu privire la riscurile grave pentru Rusia în cazul în care va invada Ucraina.

Referindu-se la mişcările de trupe efectuate în prezent de Rusia în apropierea teritoriului ucrainean, Nuland a dat asigurări că Moscova a amplasat circa o sută de grupuri tactice şi aproape toate forţele terestre staţionate la vest de Urali în mai multe puncte la frontiera cu Ucraina.

Oficialitatea americană a subliniat că „o mare parte din aceasta provine din manualul de instrucţiuni al lui Putin din 2014, dar de data aceasta (capacitatea militară a Rusiei – n.r.) este mult mai amplă şi mai letală” şi a avertizat că, de această dată, SUA şi aliaţii lor vor da un altfel de răspuns.

Rugată să detalieze, Nuland s-a limitat să spună că SUA şi aliaţii lor „vor fi uniţi pentru a impune consecinţe severe împotriva Moscovei pentru acţiunile ei, printre care măsuri economice cu înalt impact” pe care Washingtonul a evitat să le impună în trecut.

În acest sens, Nuland a explicat că, spre deosebire de sancţiunile pe care SUA le-a impus Rusiei în 2014, care s-au intensificat de formă graduală, „de data acesta intenţia este să stabilim clar de la bun început că sancţiunile faţă de demersurile agresive tot mai multe în Ucraina vor fi extrem de semnificative”.

Citeşte şi: OMS: ‘Niciun motiv să ne îndoim’ că vaccinurile actuale nu protejează împotriva Omicron – Black News

În ceea ce priveşte reacţia aliaţilor SUA, cu care Biden s-a aflat în legătură luni şi marţi, Nuland a apreciat că Germania este pregătită să acţioneze contondent dacă Rusia invadează Ucraina.

„Cred că, dacă preşedintele Putin face un pas în direcţia Ucrainei, aşteptările noastre sunt ca gazoductul Nord Stream 2 să fie suspendat”, a anunţat Nuland. Respectivul gazoduct, care ar urma să transporte gaze naturale între Rusia şi Germania prin Marea Baltică, este practic finalizat.

Nuland a compărut în faţa parlamentarilor după summitul virtual de aproape două ore dintre Biden şi Putin.