DISTRIBUIȚI

Preşedintele Joe Biden l-a întâmpinat vineri pe prim-ministrul japonez Fumio Kishida la Casa Albă, salutând puterea alianţei lor şi rolul sporit pe care Japonia intenţionează să îl joace în menţinerea stabilităţii în regiunea Asia-Pacific, informează AFP, potrivit agerpres.  

„Vreau să fiu foarte clar: Statele Unite sunt pe deplin, hotărât şi total angajate în această alianţă şi, mai important, în apărarea Japoniei”, a declarat preşedintele american în Biroul Oval, salutând din nou creşterea istorică a bugetul militar şi noua strategie de securitate ale Japoniei.


„Sunteţi un lider adevărat şi un prieten adevărat”, a subliniat preşedintele american.

Citește și : TORNADĂ ucigaşă în Alabama (VIDEO)! Cel puţin şase oameni au murit

La rândul său, prim-ministrul japonez a evidenţiat nouă doctrină a apărării adoptată în decembrie, care prevede o creştere masivă a bugetului apărării. Acest lucru ar trebui „să aducă beneficii capacităţilor noastre de descurajare şi de ripostă”, a spus Fumio Kishida.

Este prima vizită la Washington a premierul Kishida, a cărui ţară deţine preşedinţia G7 anul acesta. Vizita la Washington a premierul nipon încheie un turneu intens în Europa şi America de Nord (Franţa, Italia, Marea Britanie, Canada şi Statele Unite).

Pe agenda discuţiilor cu liderul de la Casa Albă s-au aflat şi alte subiecte, precum războiul din Ucraina, consolidarea relaţiei bilaterale, precum şi probleme legate de economie şi tehnologie, în contextul în care Washingtonul face presiuni pentru restricţii mai puternice asupra exporturilor de semiconductori din China.

Apărarea spaţială, planificata desfăşurare suplimentară de puşcaşi marini pe insula Okinawa şi un acord militar cu Londra: Japonia arată noi ambiţii în faţa Chinei, pe care Tokio o consideră acum ca reprezentând o „provocare strategică fără precedent” pentru securitatea sa.

Japonia a anunţat în decembrie o revizuire a doctrinei sale de apărare, care prevede aproape o dublare a cheltuielilor militare pentru a le aduce la 2% din PIB-ul naţional până în 2027.
De asemenea, Japonia intenţionează să se doteze cu o „capacitate de contraatac” prin achiziţionarea de rachete cu rază mai lungă de acţiune, o schimbare majoră pentru această ţară a cărei Constituţie pacifistă adoptată după cel de-al doilea război mondial interzice intrarea în război.

Citește și : Aleşii americani cer EXPULZAREA lui Bolsonaro

În cadrul unei întrevederi miercuri la Washington, şefii diplomaţiei şi apărării din SUA şi Japonia au convenit să extindă în mod explicit tratatul de securitate nipono-american la domeniul spaţial şi au anunţat desfăşurarea până în 2025 a unei forţe de reacţie rapidă a puşcaşilor marini în Okinawa, cel mai apropiat teritoriu japonez de Taiwan şi de China continentală.

Prim-ministrul japonez urma să mai semneze vineri un acord-cadru în domeniul cooperării spaţiale cu NASA.