DISTRIBUIȚI

Preşedintele american, Joe Biden, şi premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, au afirmat luni la Casa Albă ca relaţia dintre cele două ţări „niciodată nu a fost mai bună”, scrie AFP, potrivit agerpres.

Şeful guvernului elen, primit în Biroul Oval, le-a declarat jurnaliştilor că vizita sa este „o oportunitate de a face un bilanţ al relaţiei noastre care, cred sincer, nu a fost niciodată mai bună”.


Citește și : Putin: Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO nu este o problemă pentru Rusia

„La fel şi eu”, a fost de acord Joe Biden, pentru care parteneriatul dintre cele două ţări este „mai important ca niciodată”.

Preşedintele democrat a spus că părinţii fondatori ai naţiunii americane au fost inspiraţi de marii gânditori ai democraţiei din Grecia antică, în timp ce Kyriakos Mitsotakis a subliniat că independenţa americană a fost un reper în lupta pentru independenţa Greciei, lansată în 1821.

Joe Biden l-a primit pe şeful executivului grec pentru a marca, cu oarecare întârziere, bicentenarul acestei independenţe.

Cei doi lideri urmau să discute în special despre sprijinul pentru Ucraina împotriva Rusiei şi despre NATO, din care Grecia este membră.

Citește și : Putin: Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO nu este o problemă pentru Rusia

Întâlnirea lor a avut loc în contextul în care Turcia ameninţă că se va opune intrării Suediei şi Finlandei în Alianţa atlantică.

Turcia şi Grecia au promis după invazia Ucrainei „să se concentreze pe ceea ce le uneşte”, dar relaţia lor traversează regulat zone turbulente, Ankara şi Atena acuzându-se frecvent de încălcarea apelor teritoriale şi a spaţiului aerian.