DISTRIBUIȚI

Preşedintele american, Joe Biden, a lăudat miercuri seară în faţa Congresului progresele începutului său de mandat, descriind imaginea unei Americi care a depăşit o serie de crize fără precedent şi a răspuns cu hotărâre la pandemia de COVID-19, comentează AFP, potrivit agerpres.

În ajunul pragului simbolic al primelor 100 de zile la putere, liderul de la Casei Albe şi-a prezentat „Proiectul pentru familiile americane”, pentru o sumă totală de aproape 2.000 de miliarde de dolari.


Citeşte şi: Cook vs Zuck! Mult aşteptata politică de confidenţialitate a celor de la Apple loveşte Facebook unde o doare cel mai tare

Descriind o „ţară în criză” la sosirea lui la putere (criză sanitară şi economică, dar şi asaltul asupra Capitoliului la 6 ianuarie, „cel mai grav atac asupra democraţiei noastre de după Războiul Civil”), Joe Biden şi-a manifestat încrederea în viitor.

„După 100 de zile, pot spune ţării: America merge din nou înainte”, a afirmat el.

Pentru prima dată în istorie, două femei au luat loc în spatele preşedintelui: Nancy Pelosi, preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, şi Kamala Harris, care în ianuarie a devenit prima femeie care a ajuns în funcţia de vicepreşedintă.

„Era şi timpul!”, a declarat preşedintele american, în ropotele de aplauze ale asistenţei, chiar înainte de a-şi începe discursul.

Preşedintele democrat s-a poziţionat ca apărător al clasei mijlocii, lăudând un plan uriaş de investiţii vizând să creeze milioane de locuri de muncă pentru americanii care se simt excluşi.

„Ştiu că unii dintre voi vă întrebaţi dacă aceste locuri de muncă sunt pentru voi. Vă simţiţi abandonaţi şi uitaţi într-o economie care se schimbă rapid”, a declarat Joe Biden, într-o aluzie abia voalată la predecesorul său Donald Trump care poza în campion al „celor uitaţi”.

„Permiteţi-mi să vă vorbesc direct”, a adăugat el, promiţând că planurile sale de investiţii vor crea „milioane de locuri de muncă”. „Circa 90% din locurile de muncă în infrastructură (prevăzute în planul său prezentat luna trecută) nu necesită o diplomă universitară”, a mai spus el.

Şi să reia în faţa Congresului o formulă rostită de o mie de ori în campania electorală: „Nu Wall Street a construit această ţară. Clasa de mijloc a construit această ţară. Şi sindicatele au construit clasa de mijloc”.

Planul, care provoacă deja furia republicanilor, este ambiţios: 1.000 de miliarde de dolari în investiţii, în special în educaţie, şi 800 de miliarde de dolari în reduceri de impozite pentru clasa de mijloc.

Pentru a-l finanţa, liderul de la Casa Albă propune să anuleze reducerile de impozite pentru cei mai bogaţi votate sub Donald Trump şi să crească impozitele pe veniturile de capital pentru 0,3% dintre americanii cei mai bogaţi.

Cu o promisiune rostită pe toate tonurile: niciun american care câştigă mai puţin de 400.000 de dolari pe an nu îşi va vedea taxele majorate.

Acest discurs marchează, de asemenea, începutul unei lupte intense în Congres: dacă planul său de relansare a economiei de 1.900 de miliarde de dolari a depăşit obstacolul fără nicio dificultate reală, discuţiile despre planurile sale uriaşe de investiţii în infrastructură şi educaţie se anunţă mult mai furtunoase.

De la tribună, preşedintele democrat a lăudat, de asemenea, „progresul extraordinar” realizat în Statele Unite în ultimele luni în faţa COVID-19, în special accelerarea surprinzătoare a ritmului vaccinării.

Peste 96 de milioane de persoane, circa 30% din populaţie, sunt considerate complet vaccinate. Şi, într-o decizie încărcată de simboluri, autorităţile sanitare au anunţat marţi că americanii care au primit injecţiile salvatoare nu mai au nevoie să poarte măşti în aer liber, decât în mijlocul unei mulţimi.

Revenind la un alt subiect fierbinte pentru societate, preşedintele a cerut Senatului să adopte în mai un vast proiect de reformă a poliţiei, cu ocazia marcării unui an de la moartea afro-americanului George Floyd, sub genunchiul unui poliţist alb.

Pe plan diplomatic, Joe Biden şi-a manifestat fermitatea faţă de Beijing şi Moscova, în timp ce a spus că este pregătit pentru dialog.

Citeşte şi: CRIME într-un centru pentru persoanele cu handicap din Germania. O angajată a fost arestată

Dând asigurări că „nu caută conflictul cu China”, el a insistat asupra faptului că este „pregătit să apere interesele americane în toate domeniile”.

Dacă discursul prezidenţial de pe Colina Capitoliului este un ritual care punctează viaţa politică americană, cel din acest an a avut loc într-o atmosferă deosebită, din cauza pandemiei de COVID-19.

Numai aproximativ 200 de persoane, în comparaţie cu peste 1.600 de obicei, s-au aflat în prestigioasa incintă a Camerei Reprezentanţilor pentru a asista la discurs. Şi congresmenii au fost rugaţi anul acesta să prezinte o listă de invitaţi „virtuali”.