DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: U.S. President Joe Biden delivers remarks on the banking crisis after the collapse of Silicon Valley Bank (SVB) and Signature Bank, in the Roosevelt Room at the White House in Washington, D.C., U.S. March 13, 2023. REUTERS/Evelyn Hockstein/File Photo

Preşedintele american Joe Biden a anunţat luni într-un comunicat că a promulgat o lege care permite declasificarea unor documente referitoare la originile pandemiei de COVID-19, apărută în China, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Trebuie să mergem până la capătul lucrurilor în ce priveşte originile pandemiei de COVID-19 pentru a ne asigura că putem preveni mai bine viitoarele pandemii”, a declarat Joe Biden.


Citeşte şi: Poliţia din Londra este acuzată de rasism, sexism şi homofobie – Black News

„Administraţia mea va declasifica şi va publica cât mai multe informaţii posibile”, respectând, însă, „securitatea naţională”, a promis preşedintele Statelor Unite.

Prezentat iniţial de opoziţia republicană, acest text a făcut în cele din urmă obiectul unui consens masiv cu democraţii, pentru că fost votat în unanimitate de Camera Reprezentanţilor – cu majoritate conservatoare.

Acest lucru este cu atât mai remarcabil cu cât pandemia a creat diviziuni partizane deosebit de profunde în Statele Unite, fie, de exemplu, în privinţa vaccinării, fie a măsurilor preventive.

Directorul FBI, Christopher Wray, a estimat recent că un accident produs într-un laborator din Wuhan, în China, se află ”foarte probabil” la originea pandemiei de COVID-19, la scurt timp după ce o ipoteză similară a fost avansată de Departamentul american pentru Energie.

Citeşte şi: Parlamentul israelian revocă legea ordona evacuarea a patru colonii din Cisiordania – Black News

Asta a determinat în special Organizaţia Mondială a Sănătăţii să le ceară americanilor să comunice informaţiile pe care le deţin despre originile COVID-19.

Comunitatea ştiinţifică rămâne împărţită între susţinătorii ipotezei transmiterii prin animal intermediar şi cei care susţin teza unei scurgeri dintr-un laborator din Wuhan.