DISTRIBUIȚI

Joe Biden a făcut cunoscut luni într-un comunicat că, „săptămâna aceasta, Statele Unite vor impune noi sancţiuni împotriva autorilor de violenţe contra manifestanţilor paşnici” din Iran, scrie AFP, potrivit agerpres.

Preşedintele american s-a declarat „serios îngrijorat de informaţiile privind represiunea tot mai violentă împotriva manifestanţilor din Iran, inclusiv a studenţilor şi femeilor” şi a promis: „Statele Unite sunt alături de femeile iraniene şi de toţi cetăţenii iranieni al căror curaj este o inspiraţie pentru lume”.


Citește și : Europa se confruntă cu un ‘risc fără precedent’ de probleme în aprovizionarea cu gaze

Statele Unite sunt „alarmate şi revoltate” de represiunea exercitată de autorităţile iraniene împotriva manifestaţiilor studenţeşti, declarase anterior purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Ciocniri violente au izbucnit între studenţi şi forţele de securitate la o mare universitate din Teheran, la peste două săptămâni după începutul manifestaţiilor declanşate de moartea lui Mahsa Amini, au indicat luni presa de stat şi ONG-uri.

Conducătorul religios al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a acuzat luni Statele Unite, Israelul şi presupuşi „agenţi” ai acestora de instigare la revolte în ţara sa.

„Modul în care guvernul iranian tratează femeile şi această represiune violentă a manifestaţiilor paşnice (…) sunt doar tipurile de comportamente care îi determină pe tinerii iranieni talentaţi să-şi părăsească ţara cu miile în căutarea demnităţii şi perspectivelor”, a mai spus purtătoarea de cuvânt a preşedintelui Biden.

Karine Jean-Pierre a estimat că Statele Unite ar putea, pe de o parte, să condamne această represiune şi, pe de altă parte, să continue negocierile pentru a încerca să reînvie acordul internaţional din 2015 privind programul nuclear iranian.

Acest acord este „cel mai bun mod, în opinia noastră, de a aborda problema nucleară”, a subliniat ea. „Atât timp cât suntem de părere că a continua (aceste) discuţii este în interesul securităţii naţionale a Statelor Unite, o vom face”, a adăugat Karine Jean-Pierre.

„La apogeul Războiului Rece, când preşedintele Reagan a numit Uniunea Sovietică + imperiul răului +, el purta şi negocieri pentru controlul armamentului” cu ruşii, a justificat ea.

Citește și : Victorii importante ale aliaţilor lui Bolsonaro în alegerile legislative din Brazilia

Washingtonul a anunţat deja pe 22 septembrie o serie de sancţiuni vizând poliţia moravurilor iraniană şi mai mulţi responsabili din cadrul serviciilor de securitate.

Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a fost arestată pe 13 septembrie la Teheran pentru „purtarea de îmbrăcăminte nepotrivită” de către poliţia moravurilor responsabilă de aplicarea codului vestimentar strict în Republica Islamică. Femeile trebuie să îşi acopere părul şi corpul până sub genunchi şi nu au voie să poarte pantaloni strâmţi sau blugi rupţi.

Ea a murit pe 16 septembrie la spital, reaminteşte AFP.